Violina pronašla put do srca banjalučke publike

Danko Kuzmanović
Violina pronašla put do srca banjalučke publike

U punoj Vijećnici Banskog dvora održan je koncert violinske muzike u okviru manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića", koji su organizovali Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzikološko društvo Republike Srpske.

Na koncertu su nastupili banjalučki muzičari: violinista Ivan Otašević, violinistkinja Lidija Bojinović, pijanistkinje Željka Jovanić i Marija Šestić. Na programu su bile poznate kompozicije Baha, Bramsa, Vjenjavskog, Sarasatea, Bloha i Sen-Sansa.

Tim povodom za "Glas Srpske" govorili su Lidija Bojinović, Ivan Otašević i Marija Šestić.

Na pitanje koliki je izazov, a kolika odgovornost svirati sa drugim muzičarima na sceni Lidija Bojinović je rekla da je to velika odgovornost, ali i velika čast.

- Ovaj koncert za mene predstavlja prvenstveno veliku čast, nagradu, ali i odgovornost. Održati koncert u okviru manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića" je uvijek posebna prilika, i svake godine se i solisti i svi sastavi koji se predstave, sa svih odsjeka naše akademije, trude da budu na što višem umjetničkom nivou i održe reprezentativne koncerte, što mislim da i uspijevaju - kazala je Bojinovićeva.

Profesor Ivan Otašević je na to dodao da mu je bila čast nastupiti u okviru manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića".

- Ova manifestacija baštini visoke umetničke domete i postaje regionalno prepoznata, i dati svoj doprinos u kvalitetnom koncertnom programu manifestacije i u promociji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Prethodnih godina smo imali kolege iz regiona, a ove godine smo se potrudili da se predstavimo publici domaćim snagama, mladom fantastičnom violinistkinjom Lidijom Bojinović, koja beleži sjajne solističke nastupe na izuzetno visokom profesionalnom nivou, te sa Željkom Jovanić, sjajnom pijanistkinjom izuzetne tehnike i muzičke imaginacije, i  pijanistkinjom Marijom Šestić, sa kojom sam svirao večeras i koja je doprinela da izvođenja budu na visokom nivou - kazao je Otašević.

Na pitanje čime su se vodili prilikom odabira repertoara Marija Šestić je kazala da je repertoar birao kolega Ivan Otašević, a može se svrstati u ozbiljan i zahtjevan akademski repertoar, koji je izazov za svakog izvođača, a takođe je i veoma interesantan publici.

- Program je osmišljen tako da obuhvati djela klasičnog solističkog repertoara za violinu, ali i različite periode i stilove u muzici, a sve to kroz bisere violinističke muzike, pažljivo složene u lijepu cjelinu i pripremane uz mnogo truda i ljubavi - dodala je Bojinovićeva.

Svi su se usaglasili da je sviranje pred publikom u isto vrijeme zadovoljstvo i odgovornost, pogotovo kada je u pitanju domaća publika, sastavljena od kolega, studenata i ljubitelja muzike.

Repertoar

Na repertoaru su se našle "Čakona" u De-molu Johana Sebastijana Baha, Sonata u De-molu Johanesa Bramsa, zatim "Ciganske melodije" Pabla de Sarasatea, "Nigun" Ernesta Bloha, "Poloneza u De-duru" Henrika Vjenjavskog, te "Introdukcija i Rondo kaprićozo" Kamija Sen-Sansa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana