Veličanstvenost talenta Vasila Hadžimanova

Aleksandra Madžar
Veličanstvenost talenta Vasila Hadžimanova

Banjaluka - Danas je mnogo onih koje nazivaju posebnima, pa čak i onih koji to sami za sebe govore, pa onda kada se zaista pojavi takva osoba, taj pridjev zvuči ofucano. Na svu sreću, toliko je drugih riječi i muzike koje mogu opisati Vasila Hadžimanova, a njegov prvi solistički klavirski koncert u karijeri, održan u Banjaluci, bio je veličanstven.

U ponedjeljak uveče u Banskom dvoru Kulturnom centru činilo se da Vasil i publika pričaju aplauzima, a to je u stvari bio razgovor sličnih otkucaja srca.

Ovaj događaj, zbog kojeg će, kako kažu iz ovog kulturnog centra, Banjaluka ući u istoriju, dio je programa obilježavanja 85 godina postojanja Banskog dvora.

Hadžimanov je na samom početku rekao da je do sada u muzičkom smislu svima lako izlazio na megdan, ali da je imao određenu zadršku prema solističkom nastupu. Priznao je da ima tremu, kakvu dugo nije imao, te zahvalio pijanisti i profesoru Arsenu Čarkiću i direktoru Banskog dvora Kulturnog centra Mladenu Matoviću na inicijativi da ga održi.

Oni koji su bili prisutni mogli su da osjete, čuju i vide kako izgleda kada se neko bavi onim što voli i u tome pronalazi svrhu, a o tome je govorio i Vasil.

- Kada pronađeš to nešto što mnogo voliš i time se baviš cijeli život i onda još živiš od toga, onda si ispunjen, ali muzika je za mene istovremeno i zabava i igra i način da celi život ostanem klinac - objasnio je on.

- Publika zna da način na koji se bavim muzikom nije od onih: "Želim slavu, uspeh i pare" i onda kada to dobijem, onda sam praktično završio. Za mene je celoživotni podvig pronalaziti nova saznanja, ići dalje, drugačije i evo ovaj solistički koncert je upravo to - kazao je Hadžimanov.

Publika je mogla da čuje majstorski izveden vrlo zahtjevan program satkan od autorskih kompozicija rađenih za solo klavir, džez standarde, kao i djela Kita Džereta.

- Ovo je jako teška kategorija. U muzici postavljam i previsoke standarde pošto sam od samog starta slušao Kita Džereta i Herbija Henkoka, kao i ostale velikane džez klavira, koji su i na solo klaviru bili nenadmašivi - dodao je on.

Vasil Hadžimanov bend je nedavno snimio sedmi album, koji bi trebalo da bude objavljen za "Mun Džun", prestižnu njujoršku izdavačku kuću, a za taj iskorak u vrh svjetske džez scene, pored samog rada, bilo je potrebno da se posloži još mnogo kockica.

- Mi smo uspeli da se probijemo van granica ovog prostora zahvaljujući upravo tom "Mun Džun" izdavaču, koji je poznat po celom svetu. Ušli smo na top-listu "Down Beat " kao jedan od najboljih albuma prošle godine, a " Down Beat " je jedan od najpoznatijih i najrespektabilnijih džez časopisa na svetu. Sve nam je to pomoglo, ali to je rezultat dugogodišnjeg rada, ulaganja i truda. Pridružio nam se i američki saksofonista Dejvid Bini na ploči pa je to takođe doprinelo. Postoji niz razloga zašto smo sada uspeli da napravimo neki malo veći uspeh na svetskom nivou - ispričao je Vasil. Istakao je da stalno nešto komponuje, bavi se pedagogijom, a neopisiv ponos osjeća dok posmatra svoju kćerku Martu koja je dobila glavnu ulogu u "Fantomu iz opere" i "rastura" na sceni.

Alternativna muzika i problemi

Kada je u pitanju alternativna muzika, i dalje je, kako kaže Hadžimanov, prvi i osnovni problem da te muzike uopšte nema na radiju i televiziji.

- Kad bi neko čuo nešto možda bi kupio CD, došao na koncert itd... Problem ide uvek od vrha, oni koji odlučuju šta se to propagira kao kultura, oni su pogrešni, u stvari oni ni ne odlučuju, jer ih ne interesuje. Ima sjajnih bendova, muzičara, sve je andergraund. Sve moraš da tražiš da bi našao, da znaš mesta gde se svira, moraš da istražuješ. Sva sreća ima društvenih mreža pa se preko toga domunđavamo, mada ni to nije rešenje, jer i tu ima svega i svačega. Međutim, talenta i potencijala ima, ostalo je dosta siromašno - smatra Hadžimanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana