Величанственост талента Васила Хаџиманова

Александра Маџар
Величанственост талента Васила Хаџиманова

Бањалука - Данас је много оних које називају посебнима, па чак и оних који то сами за себе говоре, па онда када се заиста појави таква особа, тај придјев звучи офуцано. На сву срећу, толико је других ријечи и музике које могу описати Васила Хаџиманова, а његов први солистички клавирски концерт у каријери, одржан у Бањалуци, био је величанствен.

У понедјељак увече у Банском двору Културном центру чинило се да Васил и публика причају аплаузима, а то је у ствари био разговор сличних откуцаја срца.

Овај догађај, због којег ће, како кажу из овог културног центра, Бањалука ући у историју, дио је програма обиљежавања 85 година постојања Банског двора.

Хаџиманов је на самом почетку рекао да је до сада у музичком смислу свима лако излазио на мегдан, али да је имао одређену задршку према солистичком наступу. Признао је да има трему, какву дуго није имао, те захвалио пијанисти и професору Арсену Чаркићу и директору Банског двора Културног центра Младену Матовићу на иницијативи да га одржи.

Они који су били присутни могли су да осјете, чују и виде како изгледа када се неко бави оним што воли и у томе проналази сврху, а о томе је говорио и Васил.

- Када пронађеш то нешто што много волиш и тиме се бавиш цијели живот и онда још живиш од тога, онда си испуњен, али музика је за мене истовремено и забава и игра и начин да цели живот останем клинац - објаснио је он.

- Публика зна да начин на који се бавим музиком није од оних: "Желим славу, успех и паре" и онда када то добијем, онда сам практично завршио. За мене је целоживотни подвиг проналазити нова сазнања, ићи даље, другачије и ево овај солистички концерт је управо то - казао је Хаџиманов.

Публика је могла да чује мајсторски изведен врло захтјеван програм саткан од ауторских композиција рађених за соло клавир, џез стандарде, као и дјела Кита Џерета.

- Ово је јако тешка категорија. У музици постављам и превисоке стандарде пошто сам од самог старта слушао Кита Џерета и Хербија Хенкока, као и остале великане џез клавира, који су и на соло клавиру били ненадмашиви - додао је он.

Васил Хаџиманов бенд је недавно снимио седми албум, који би требало да буде објављен за "Мун Џун", престижну њујоршку издавачку кућу, а за тај искорак у врх свјетске џез сцене, поред самог рада, било је потребно да се посложи још много коцкица.

- Ми смо успели да се пробијемо ван граница овог простора захваљујући управо том "Мун Џун" издавачу, који је познат по целом свету. Ушли смо на топ-листу "Down Beat " као један од најбољих албума прошле године, а " Down Beat " је један од најпознатијих и најреспектабилнијих џез часописа на свету. Све нам је то помогло, али то је резултат дугогодишњег рада, улагања и труда. Придружио нам се и амерички саксофониста Дејвид Бини на плочи па је то такође допринело. Постоји низ разлога зашто смо сада успели да направимо неки мало већи успех на светском нивоу - испричао је Васил. Истакао је да стално нешто компонује, бави се педагогијом, а неописив понос осјећа док посматра своју кћерку Марту која је добила главну улогу у "Фантому из опере" и "растура" на сцени.

Алтернативна музика и проблеми

Када је у питању алтернативна музика, и даље је, како каже Хаџиманов, први и основни проблем да те музике уопште нема на радију и телевизији.

- Кад би неко чуо нешто можда би купио CD, дошао на концерт итд... Проблем иде увек од врха, они који одлучују шта се то пропагира као култура, они су погрешни, у ствари они ни не одлучују, јер их не интересује. Има сјајних бендова, музичара, све је андерграунд. Све мораш да тражиш да би нашао, да знаш места где се свира, мораш да истражујеш. Сва срећа има друштвених мрежа па се преко тога домунђавамо, мада ни то није решење, јер и ту има свега и свачега. Међутим, талента и потенцијала има, остало је доста сиромашно - сматра Хаџиманов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана