Vasil Hadžimanov: Muzika je doživljaj života

Marina Hrvaćanin
Vasil Hadžimanov: Muzika je doživljaj života

- Želimo da stvaramo muziku koja je slobodna, kreativna, ne stagnira. To je najmiroljubiviji način da pokažemo odakle dolazimo, i šta znamo - rekao je za "Glas Srpske" muzičar Vasil Hadžimanov, koji je prošle sedmice održao koncert u banjolučkom "Demofest klubu".

On kaže da improvizacija i dalje ostaje osnovni element svakog koncerta Vasil Hadžimanov benda iako su zadržali osnovnu koncepciju zvuka.

- Trenutno se trudimo da kroz nekakav koktel fjužna, džeza, i svega i svačega, sa balkanskim etno motivima, prikažemo našu kulturu u malo lepšem svetlu, a ne onako kako je drugi vide - ističe Hadžimanov koji je bio oduševljen banjolučkom publikom.

Hadžimanov je podsjetio da ovaj bend pravi turneju na kojoj će publici približiti posljednji album "Života mi", koji je objavio PGP RTS. Na albumu se pojavljuju mnogi gosti: Teodosi Spasov, Bašar Kalife, Bisera i Senka Veletanlić itd.

Prema njegovim riječima, svaki nekomercijalni bend mora sam da inicira svoj komad neba na ovim prostorima, umjesto da se žali i traži krivca za sve probleme na koje nailazi.

- Stalno srećem upotrebu pojmova "komercijalna muzika" i "muzika po ćoškovima". Nemam osećaj da neki komercijalni pravac guši moju muziku, jer nemamo istu publiku. Odrastao sam u porodici muzičara. Muzika je doživljaj života, a ne nekakva utrka - ispričao je Hadžimanov.

Kako je istakao uživa dok radi više različitih stvari. Tako pored benda sarađuje sa mnogim drugim muzičarima, od kojih posebno ističe saradnju sa tetkom Biserom Veletanlić i grupom "Darkvud dab", jer kaže da mu donose novu inspiraciju.

Na koncert u Banjoj Luci došao je u dobitnoj kombinaciji benda: Bojan Ivković, Srđan Dunkić, Miroslav Tovirac, a kao gosti su mu nastupili vrsni džez muzičari: Svebor Šakić, Jasna Jovičević i Branko Trijić. I više nego dovoljno da svakog od ljudi koji su u četvrtak boravili u "Demofest klubu" dovede do potpune katarze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana