Uspješan koncert Albine Smajlović: Glasom pokazala svijet skriven u notama Verdija, Pučinija, Šuberta

Aleksandra Madžar
Uspješan koncert Albine Smajlović: Glasom pokazala svijet skriven u notama Verdija, Pučinija, Šuberta

Banjaluka - Operska pjevačica, sopran Albina Smajlović iz Banjaluke, ima publiku koja je voli i podržava, što je još jednom dokazano, aplauzima poštovanja, na njenom solističkom koncertu u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Kao i obično, Smajlovićeva ih ni u srijedu uveče nije razočarala, a svojim prekrasnim glasovom uvela je u nevjerovatan svijet sakriven u notama Čajakovskog, Šuberta, Šumana, Hristića, Golemovića, Verdija, Pučinija i birajući kompozicije koje će izvesti, postavila pred sebe velike izazove.

Raskošan glas Smajlovićeve, na klaviru je pratila Dunja Janković, a gosti na koncertu bile su operske pjevačice, mecosopran Borjana Mikavica i sopran Ivana Milinčić.

Reakcijama publike sam prezadovoljna, nisam očekivala ovakve reakcije, jer uvijek postoji strah da neću uraditi sve onako kako sam zamislila - kazala je Smajlovićeva.

Posljednji koncert u rodnom gradu, Albina je održala prije dvije godine, a ovaj put željela je da otpjeva neke nove arije, a arija iz Verdijeve opere “Aida” za nju je bio, kako kaže najveći zalogaj.

Lijep utisak na publiku ostavile su i Albinine koleginice, operske pjevačice.

Moje koleginice su briljirale. Nije uopšte jednostavno pozvati tako dobre operske pjevačice na svoj koncert, zato što prijeti opasnost da te zasjene - kroz smijeh je rekla Smajlovićeva.

Srećna je što publika uvijek dolazi na njene koncerte, ali nije sigurna da to nešto znači u vezi sa pitanjem stvaranja operske scene kod nas.

Publike će uvijek biti, problem su ljudi koji odlučuju  - kazala je Albina.

Ipak, nije o tome ovaj put željela mnogo da govori, bilo je i ljepših tema.

Ovih dana, Albina je u pripremama za putovanje u Italiju na masterklas.

Završni koncert tog masteklasa ujedno je i neka vrsta takmičenja gdje će oni da izaberu troje, kojima će ili biti dodijeljene neke stipendije ili će biti pružena šansa za neki angažman - priča Albina.

Konstantno usavršavanje

Vokalnu tehniku, pored masterklasova, usavršavala je kod tenora Dragoslava Ilića, a trenutno se usavršava kod tenora Stojana S. Gančeva. Pohađala je 2016. godine pohađala majstorski kurs kod renomirane američke mecosopranistkinje Dženifer Larmur, u organizaciji beogradske “Operose”, a oktobra iste godine pohađala masterklas u Luksemburgu, takođe kod pomenute mecosopranistkinje Larmur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana