Takmičenje u Peruđi novi izazov za “Banjalučanke”

Milanka Mitrić
Takmičenje u Peruđi novi izazov za “Banjalučanke”

Banjaluka - Imajući u vidu broj zemalja učesnica i kvalitet prijavljenih ansambala, izuzetna je čast i privilegija biti predstavnik svoga grada i republike na jednom ovakvom takmičenju i kao uvijek do sada, daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora.

Rekao je ovo dirigent ženskog kamernog hora “Banjalučanke”, kompozitor, profesor i direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović povodom novog takmičarskog izazova koji je pred ovim horom.

Nakon intenzivnih, višemjesečnih priprema, ženski kamerni hor “Banjalučanke” odlazi na Internacionalno horsko takmičenje “Voices for Peace” koje će, u organizaciji Svjetske horske asocijacije “INTERKULTUR – Musica Mundi”, biti održano u italijanskom gradu Peruđa.

Pod Matovićevim rukovodstvom hor će nastupiti kao jedini predstavnik Republike Srpske i Bosne i Hercegovine na ovom istaknutom međunarodnom takmičenju, na kojem će učestvovati više od 20 horova iz čitavog svijeta, iz Finske, Italije, Kine, Avganistana, Rusije, Slovačke, Grčke i Švajcarske.

Međunarodni stručni žiri, sačinjen od dirigenata, uglednih svjetskih kompozitora i stručnjaka za horsku muziku, ocjenjivaće sve horove.

- Iako znamo da su od strane naše javnosti uvijek visoka očekivanja kada su u pitanju internacionalni takmičarski nastupi hora, nezahvalno je davati bilo kakve prognoze jer ljepota muzike kao “vremenske umjetnosti” upravo leži u tome što nijedan nastup ili bilo koje izvođenje neke kompozicije nikad nisu u potpunosti isti - mnogo je faktora koji u datom trenutku odlučuju o konačnom rezultatu. Mi smo spremni i s nestrpljenjem iščekujemo odlazak na takmičenje - kazao je Matović.

Hor “Banjalučanke” je tokom prethodnih deset godina ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu, Amsterdamu, Veneciji, Malti, Budimpešti, Barseloni, Magdeburgu te dva olimpijska srebra na horskim olimpijadama u NR Kini i SAD. Najveći uspjeh u istoriji hora je osvajanje tri uzastopne olimpijske zlatne medalje na svjetskim horskim olimpijadama u Rigi, Sočiju i Južnoafričkoj Republici.

Hor “Banjalučanke” uvršćen je na zvaničnu rang-listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije “INTERKULTUR – Musica Mundi” (Top 50 Chamber Choirs  & Vocal Ensemles).

Podrška

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” posebno je zahvalan pokroviteljima ovogodišnje koncertno-takmičarske sezone hora - Kabinetu predsjednika Republike Srpske i gradu Banjaluka te svim drugim prijateljima ansambla, bez čije svesrdne i kontinuirane podrške ne bi uspio u svojoj dugogodišnjoj misiji kulturne i globalne afirmacije naših prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana