Такмичење у Перуђи нови изазов за “Бањалучанке”

Миланка Митрић
Такмичење у Перуђи нови изазов за “Бањалучанке”

Бањалука - Имајући у виду број земаља учесница и квалитет пријављених ансамбала, изузетна је част и привилегија бити представник свога града и републике на једном оваквом такмичењу и као увијек до сада, даћемо све од себе да оправдамо досадашње резултате и висок рејтинг нашег хора.

Рекао је ово диригент женског камерног хора “Бањалучанке”, композитор, професор и директор Банског двора Културног центра Младен Матовић поводом новог такмичарског изазова који је пред овим хором.

Након интензивних, вишемјесечних припрема, женски камерни хор “Бањалучанке” одлази на Интернационално хорско такмичење “Воицес фор Пеаце” које ће, у организацији Свјетске хорске асоцијације “INTERKULTUR – Musica Mundi”, бити одржано у италијанском граду Перуђа.

Под Матовићевим руководством хор ће наступити као једини представник Републике Српске и Босне и Херцеговине на овом истакнутом међународном такмичењу, на којем ће учествовати више од 20 хорова из читавог свијета, из Финске, Италије, Кине, Авганистана, Русије, Словачке, Грчке и Швајцарске.

Међународни стручни жири, сачињен од диригената, угледних свјетских композитора и стручњака за хорску музику, оцјењиваће све хорове.

- Иако знамо да су од стране наше јавности увијек висока очекивања када су у питању интернационални такмичарски наступи хора, незахвално је давати било какве прогнозе јер љепота музике као “временске умјетности” управо лежи у томе што ниједан наступ или било које извођење неке композиције никад нису у потпуности исти - много је фактора који у датом тренутку одлучују о коначном резултату. Ми смо спремни и с нестрпљењем ишчекујемо одлазак на такмичење - казао је Матовић.

Хор “Бањалучанке” је током претходних десет година остварио најзначајније резултате у својој историји освојивши златне медаље на такмичењима у Линцу, Амстердаму, Венецији, Малти, Будимпешти, Барселони, Магдебургу те два олимпијска сребра на хорским олимпијадама у НР Кини и САД. Највећи успјех у историји хора је освајање три узастопне олимпијске златне медаље на свјетским хорским олимпијадама у Риги, Сочију и Јужноафричкој Републици.

Хор “Бањалучанке” увршћен је на званичну ранг-листу педесет најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације “INTERKULTUR – Musica Mundi” (Top 50 Chamber Choirs  & Vocal Ensemles).

Подршка

Женски камерни хор “Бањалучанке” посебно је захвалан покровитељима овогодишње концертно-такмичарске сезоне хора - Кабинету предсједника Републике Српске и граду Бањалука те свим другим пријатељима ансамбла, без чије свесрдне и континуиране подршке не би успио у својој дугогодишњој мисији културне и глобалне афирмације наших простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана