Svečano otvorena manifestacija „Dani Vojina Komadine“

Srna
Svečano otvorena manifestacija „Dani Vojina Komadine“

Istočno Sarajevo - Nastupom Dječijeg hora Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo večeras je na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu svečano otvorena manifestacija „Dani Vojina Komadine“, posvećena 20 godina od smrti ovog velikog srpskog kompozitora.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković izjavila je novinarima da ova manifestacija daje nemjerljiv doprinos razvoju potencijala mladih stvaralačkih snaga, jer je Muzička akademija ta koja stvara nove generacije mladih umjetnika, koji svojim djelima nastavljaju rad istaknutih umjetnika sa ovih prostora, kao što je Vojin Komadina.


„Spajajući svoja djela sa onima koji su nekada stvarali, mladi danas daju nemjerljiv doprinos razvoju kulture, što predstavlja najveću snagu i značaj ove manifestacije“, naglasila je Đakovićeva.

Muzička akademija u Istočnom Sarajevu, dodaje Đakovićeva, dugogodišnji je partner Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i primjer vrijednog, promišljenog i obrazovnog subjekta u kulturi društva u Srpskoj.

„Ja bih voljela da i ostali koji se bave obrazovanjem u umjetnosti, ili se na bilo koji drugi način bave kulturom, slijede primjer Muzičke akademije koja daje prostor mladim umjetnicima da se izraze i oslobode umjetnost, i na taj način doprinesu razvoju kulture u našem društvu“, navela je Đakovićeva.

Đakovićeva je dodala da je strateško opredjeljenje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske njegovanje kulturnog naljeđa, ali i stvaranje uslova za pun potencijal umjetničke ekspresije i razvoj kulture.

Profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu Zoran Komadina rekao je da će dvodnevni program ovogodišnje manifestacije biti posvećen stvaralaštvu Vojina Komadine i da će posjetioci moći da čuju mnogo njegovih djela.

„Cilj je da se ta muzika ponovo čuje, da se podsjete oni koji su nešto čuli i znali o kompozitoru Komadini, ali i da se ova sredina opet pokrene i da joj se da dodatni impuls, kako bi se i neka druga dešavanja vezala za žDane Vojina Komadinež“, rekao je Komadina, koji je sin Vojina Komadine.

Dekan Muzičke akademije Unioverziteta u Istočnom Sarajevu Dražan Kosorić rekao je da je Komadina jedan od najznačajnijih jugoslovenskih, BiH i srpskih ličnosti iz svijeta umjetničke muzike, koji je bio i jedan od osnivača Muzičke akademije.

„Potrudićemo se da u okviru ove manifestacije okupljamo kompozitire, muzičke stvaraoce, izvođače, muzičke pedagoge i teoretičare, da bi se na taj način više pažnje posvetilo domaćem stvaralaštvu i savremenoj umjetničkoj muzici, koja na našim prostorima nije dovoljno zastupljena“, zaključio je Kosorić.

Tokom večerašnjeg programa prikazan je i kratki dokumentarni film o životu i djelu ovog velikog umjetnika, a svoj repartoar predstavili su i učenici Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“ iz Zvornika.

Vojin Komadina rođen je 1933. godine u Karlovcima u Kraljevini Jugoslaviji, a u Beograd je sa roditeljima došao kao izbjeglica za vrijeme Drugog svjetskog rata, kako bi se sklonili od ustaških zločina.

Srednju muzičku školu „Stanković“ završio je u Beogradu, a prvi nastup kao kompozitor imao je u Tuzli 1954. godine. Muzičku akademiju Univerziteta u Beogradu upisao je 1955. godine, a 1957. godine prelazi u Sarajevo na Muzičku akademiju, gdje je diplomirao 1960. godine.

Bio je dugogodišnji profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od njenog osnivanja.

Preminuo je u Beogradu 9. februara 1997. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana