Сребрна медаља за “Бањалучанке” у Перуђи

Данко Кузмановић
Сребрна медаља за “Бањалучанке” у Перуђи

Перуђа - Кад год Женски камерни хор “Бањалучанке” отпутује на неко такмичење, било гдје у свијету у Бањалуку се врати са вриједном наградом. Овај пут сребрна медаља у категорији традиционалне музике стигла је из италијанског града Перуђа гдје је од 1. до 5. маја одржано Интернационално хорско такмичење “Voince for peace” у организацији Свјетске хорске асоцијације “INTERKULTUR – Musica Mundi”.

Под умјетничким руководством композитора и диригента, професора Младена Матовића, хор је наступио као једини представник Републике Српске и БиХ на овом значајном и лиценцираном међународном такмичењу, које је у свом фестивалском и такмичарском програму окупило више од 20 хорова из 11 земаља свијета.

Све хорове оцјењивао је интернационални стручни жири састављен од угледних свјетских експерата за хорску музику из Италије, Пољске и Летоније.

- Веома смо срећни и поносни што смо на још једном значајном такмичењу задржали континуитет квалитетних такмичарских наступа на интернационалној хорској сцени а посебно имајући у виду чињеницу да је је у овој години дошло до својеврсне смјене генерација у ансамблу, те је први и основни циљ нашег учешћа на такмичењу у Перуђи представљао тестирање наших тренутних извођачких могућности и својеврсну припрему пред наредну, веома захтјевну концертно-такмичарску сезону хора – поносан је Матовић.

Захваљујући, како каже, досадашњим резултатима и прије свега освајању олимпијске златне медаље на претходној Свјетској хорској Олимпијади у Јужноафричкој Републици, Женски камерни хор “Бањалучанке”  директно се квалификовао за учешће на наредној Свјетској хорској Олимпијади, која ће се почетком јула 2020. године одржати у Белгији. 

- Из тог разлога сва такмичења и наступи хора у овој години су у функцији подизања интерпретативног нивоа извођења и што квалитетније припреме за предстојећу хорску Олимпијаду која за све нас у хорском свијету  представља “изазов свих изазова” јер је ријеч о најзначајнијем и највећем планетарном хорском такмичењу – нагласио је Матовић.

Након такмичења у Перуђи, “Бањалучанке” настављају са припремама великог гала концерта ансамбла који ће се поводом Свјетског дана музике одржати 21. јуна на љетној позорници тврђаве Кастел.

У претходних  десет  година  хор “Бањалучанке” је остварио најзначајније резултате у својој историји освојивши златне медаље на такмичењима у Линцу, Амстердаму, Венецији, Малти, Будимпешти, Барселони, Магдебургу, два олимпијска сребра на хорским олимпијадама у НР Кини и Сједињеним Америчким Државама, док највећи успјех у историји хора представља освајање три узастопне олимпијске  златне медаље на  Свјетским хорским Олимпијадама у Риги, Сочију и Јужноафричкој Републици.

Захваљујући овим резултатима женски камерни хор “Бањалучанке” је уврштен на званичну Ранг-листу педесет најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације  ““INTERKULTUR – Musica Mundi” – “Top 50 Chamber Choirs & Vocal ensembles”.

Подршка

Учешће Женског каменог хора “Бањалучанке” на интернационалном хорском такмичењу у Перуђи реализовано је првенствено захваљујући свесрдној подршци и разумијевању кабинета предсједника Републике Српске који је генерални покровитељ овогодишње концертно-такмичарске сезоне хора, те подршци покровитеља града Бањалука и других бројних пријатеља ансамбла, без којих не бисмо успјели у својој дугогодишњој мисији културне и глобалне афирмације наших простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана