Саша Стевић, фудбалер украјинског Волина:Украјинци вјерују само долару

Славко Басара
Саша Стевић, фудбалер украјинског Волина:Украјинци вјерују само долару

Већ годину Украјина интензивно живи за Европско првенство које ће сљедеће године организовати заједно с Пољском и ниво фудбала у овој некадашњој совјетској републици је порастао изузетно високо.

Ово је истакао Саша Стевић, фудбалер украјинског прволигаша Волина из Луцка, који је прве фудбалске кораке направио у Рудар Приједору. Он је још истакао:

- Већ годину и по сам у Волину, играм фудбал у Украјини и осјетио сам изузетан напредак. Све је подређено фудбалу и његовом прогресу. Улагања су енормна, озбиљност на високом нивоу, а све је подређено професионализму и успјеху. Украјина жели у свему да "копира" Русију, а фудбал у овој земљи је у невиђеној експанзији.

* ГЛAС: Јесу ли велика улагања у украјинском фудбалу?

СТЕВИЋ: Има много новца, али се траже резултати, као и свугдје "кратак је фитиљ". Ипак, има и разумијевања са жељом да се направи "права прича". Ето рецимо Дњепар из Дњепропетровска је ангажовао бившег тренера Севиље, Тотенхема и Реал Мадрида Хуанде Рамоса. Овај прволигаш који је у врху украјинског фудбала има годишњи буџет 100 милиона долара.

* ГЛAС: Како долара?

СТЕВИЋ: Тако је то. Украјинци вјерују само долару и око њега се врти све. То довољно говори и о осталим стварима, али ја сам спортиста и не бих се бавио економијом и политиком. Украјинци не признају ни домаћу гривњу ни евро, само "зелене новчанице". Све је у њима, трансфери, плате, премије...

* ГЛAС: Шта је заправо Украјина урадила од када је добила организацију Европског шампионата?

СТЕВИЋ: Све. Aутопутеве који су били изузетно лоши, аеродроме, урађено је много на маркетингу државе, цијели политички врх се дигао и ставио у службу Евра 2012. На сваком кораку се осјећа дах континенталног шампионата који само што није стигао. Могу да замислим шта ће све бити сљедећег љета.

* ГЛAС: Бићете актер тога?

СТЕВИЋ: Као гледалац. У фудбалу уживам и поносан сам што играм у земљи која ће организовати једно велико такмичење. Прије неколико дана сам гостовао у Лавову који је уз Кијев, Доњецк и Харков један од четири града домаћина Евра 2012. Тамо је све као да је Европски шампионат почео. Све је нашминкано за долазак европске елите. Вјерујем да је тако и у остала три града, а имаћу прилику да видим.

* ГЛAС: Како би у неколико реченица написали трновит пут од џомбастих терена у Приједору до фудбалских тепиха у Украјини?

СТЕВИЋ: Управо тако како сте ви описали. Сјећам се почетака, али ипак лијепих времена. Рудар Приједор је мој матични клуб који ми је дао шансу да напредујем. Одскочна даска. Сада сам у Украјини гдје је све "под конац". Ти услови, у Приједору и Украјини не могу да се пореде. Aли ипак вуче ме носталгија. Пристојно зарађујем, а кренуо сам да никога не увриједим на "ораници". То је фудбал и пут који би препоручио сваком фудбалеру. Обје стране медаље морају да се искусе и добро сагледају. Свака је драга на свој начин.

* ГЛAС: Није Вам било лако?

СТЕВИЋ: Нимало. Са свим сам се сударао. Било је много проблема, поготово у Србији. Тога не желим да се сјећам. Отишао сам у Финску да се одморим од свега, касније сам стицао искуство и у Румунији, али у Србији сам испекао највеће животно искуство.

* ГЛAС: Да ли пратите дешавања у фудбалу Републике Српске и БиХ?

СТЕВИЋ: Имам тотал ТВ у Украјини и информишем се редовно о дешавањима у фудбалу Српске и БиХ. Пратим резултате, посебно Рудар Приједора и бањалучког Борца. Изузетно ми је драго због Бањалучана који су узели два трофеја у посљедње двије године. Баш сам недавно гледао утакмицу Борац - Зрињски 2:1 када је мој некадашњи саиграч Борислав Микић постигао побједоносни погодак за Борац.

* ГЛAС: Има ли проблема у далекој Украјини, мучи ли Вас носталгија?

СТЕВИЋ: И те како, наиђе ми у моменту да спакујем ствари и дођем у Приједор видим пријатеље и родбину, драге људе, поготово што ме мучи повреда већ извјесно вријеме. Издржаћу, јак сам и физички и психички. Aли Приједор и пријатељи ми недостају.

Србија - БиХ

* ГЛAС: Србија и БиХ имају шансу да играју у Украјини. Да ли би волио да се састану у баражу?

СТЕВИЋ: Не бих из једноставног разлога што бих волио да обје репрезентације заиграју на Европском првенству. Нека обје прођу бараж, а моје задовољство би било неизмјерно. Настојао бих, ако буду у Украјини, а није проблем ни Пољска, да гледам све мечеве ове двије селекције.

Лична карта

Име и презиме: Саша Стевић

Датум рођења: 31. мај 1981. године

Мјесто рођења: Приједор

Висина: 190 центиметара

Позиција у тиму: штопер

Клуб: Волин

Број на дресу: 35

Клубови: Рудар Приједор, Борац Чачак, Јаро, Мариехам, Банат, Чеахлул, Волин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана