Раскош мелодија у загрљају Симфонијског оркестра

Александра Глишић
Раскош мелодија у загрљају Симфонијског оркестра

Бањалука - Музичка традиција - Новогодишњи концерт Бањалучке филхармоније настављена је јуче у Банском двору Културном центру на радост бројне публике.

Симфонијски оркестар Бањалучке филхармоније уз диригента Весну Шоуц показао је раскош умјетничке музике, а као солисти су наступиле оперске диве Дуња Симић, Снежана Савичић-Секулић и виолинисткиња Лидија Бојиновић.

Публика је као и претходних година испунила дворану до посљедњег мјеста, а због великог интересовања дио посјетилаца је стојећи испратио наступ.

Концерту су присуствовали предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и бројне личности из јавног и културног живота Бањалуке и Српске.

Празнични наступ протекао је у знаку дјела Чајковског, Пучинија, Дворжака, Штрауса, Биничког...

- Шеф диригент Ванеса Кременовић и ја имали смо обавезу да саставимо репертоар по свјетским стандардима. Радујемо се што су на концерту наступиле Дуња Симић и Снежана Савичић-Секулић, које обје баштине свјетску каријеру и наступају широм Европе и региона. Такође се представила и млада виолинисткиња Лидија Бојиновић из Бањалуке, која се наметнула квалитетним солистичким концертима у протеклој години - рекао је Оташевић.

Навео је да имају јасно дефинисане планове за наредне године.

- Желимо да Република Српска добије у скорој будућности своју државну институцију из области културе - филхармонију која ће бити и прва јавна установа из сегмента музичке умјетности - казао је Оташевић.

Истиче да је Бањалучка филхармонија 2017. године имала најдинамичнију сезону до сада, са изузетно квалитетним концертним наступима у земљи и иностранству. Одржано је укупно 15 одличних цјеловечерњих концерата.

Бањалучка филхармонија је основана у јануару 2010. године. Њене чланове и руководство чине млади, али већ признати умјетници, како на домаћој сцени, тако и у Европи.

Подршка младима

- Подршка домаћим младим умјетницима је веома важна за умјетничку сцену Републике Српске, будући да домаћи умјетници обезбјеђују континуитет и чине умјетнички капацитет Републике Српске - каже Иван Оташевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана