Први наступ “Palladio String Quartetа”: Поп и рок музика у другачијем руху

Данко Кузмановић
Први наступ “Palladio String Quartetа”: Поп и рок музика у другачијем руху

Бањалука - У препуној Концертној дворани Банског двора Културног центра одржан је концерт “Palladio String Quartetа”.

Овај концерт је, заправо, први концерт “Palladio String Quartetа” у овој дворани.

Чланови квартета Милана Смиљанић, Рената Каурин, Кристина Моцоња и Озрен Четковић као циљ концерта навели су намјеру да се представе бројнијој публици и да остваре нове сарадње.

- Циљ концерта је био да представимо свој репертоар мало бројнијој публици, као и да остваримо неке нове сарадње, попут сарадње са продуцентом електронске музике, ди-џејем Младеном Томићем, као и контрабасистом Ђорђем Бабићем - рекла је Смиљанићева.

Када је ријеч о већ постојећима сарадњама, овај састав има подршку великог броја људи из различитих сфера.

- Наравно, као и сваки успјешан састав, или извођач, и “Palladio String Quartet” броји малу армију блиских људи, без којих не бисмо успјели да реализујемо све припреме за наступе онако како смо замислили. Они нам чине велику услугу и подршку када је у питању наш рад. То су Никола Груловић Грул, који је задужен за сјајне фотке и дизајн, а ту су и Младен Мединац и Соња Кесић, који вриједно прате и помажу рад и успјех “Palladio String Quartetа”. Велику захвалност при подршци за овај концерт дугујемо и Давору Тојчићу и Драгану Моцоњи, као и Младену Матовићу, који нам је омогућио да одржимо овај концерт у просторијама Банског двора - додала је Смиљанићева.

“Palladio String Quartet” приближава звук класичних инструмената слушаоцима кроз мало модернији звук поп и рок музике.

- Настојимо да бирамо популарније нумере, као и старије поп и рок класике у комбинацији с оним што и приватно волимо да слушамо.

Кристина и ја смо мало више опредијељене за “тврђи” звук, тако да вјерујем да су и њој, као и мени, омиљене обраде бендова “Лед цепелин” и “Металика”, чију смо пјесму “Анфоргивен”, у аранжману састава “Апокалиптика”, први пут у овом саставу извели управо на овом концерту у Банском двору.

Рената и Озрен су можда мало више окренути ка поп и електронској музици, тако да је то савршен спој разноликости за избор нашег репертоара - казала је Смиљанићева.

Када је ријеч о наступању са више људи на сцени, то са собом носи одговорност, добру припрему свих учесника и посебну врсту енергије.

  • Сарадња са више извођача на сцени ми је одувијек била омиљени вид музицирања, и мислим да нам је у квартету управо то заједничко. То је посебна, заједничка енергија, која се гради кроз мноштво проба, планирања и дружења. Одговорност је дио сваког наступа, а када је у питању групно музицирање, посебан акценат је бачен на заједнички звук који се “тренира” кроз рад на пробама. Јако је важно да сви дођу припремљени, а онда тај заједнички звук градимо, кроз договор, да бисмо на наступима, наравно, настојали да испоштујемо све на чему смо унапријед вриједно радили - појаснила је Смиљанићева.

Будући планови

Планове за будући рад нећемо откривати у потпуности, али, наравно, увијек смо спремни за нове сарадње, као и за припрему новог репертоара. Један од наредних наступа јесте учешће на манифестацији “Ноћ музеја”, која ће бити одржана 19. маја. Надамо се и да ћемо у скоријој будућности имати прилику и да представимо нешто ауторско.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана