Отворен Интернационални фестивал хармонике Акордеон арт плус

Срна
Отворен Интернационални фестивал хармонике Акордеон арт плус

Источно Сарајево - Јубиларни десети Интернационални фестивал хармонике "Акордеон арт плус" вечерас је свечано отворен у Источном Сарајеву концертом Оркестра хармоника Академског културно-уметничког друштва Универзитета у Новом Саду "Соња Маринковић", под диригентском палицом Горана Пенића.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Дражан Косорић рекао је окупљенима да су публика и бројни квалитетни учесници најзаслужнији што "Акордеон арт" из године у годину постаје значајнији и квалитетнији.

"Чињеница да жАкордеон артж траје већ пуну деценију, потврђује квалитет ове културне манифестације од великог значаја", истакао је Косорић.

Он је изразио задовољство што је овогодишњи јубиларни фестивал отворен концертом Оркестра хармоника Академског културно-уметничког друштва "Соња Маринковић", који је, како је навео, лауреат бројних престижних свјетских награда на такмичењима за оркестре хармоника.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић нагласио је да је "Акордеон арт" већ пуну деценију једна од најзначајнијих културних манифестација у Источном Сарајеву, али и Републици Српској.

Десети Интернационални фестивал хармонике "Акордеон арт плус" окупио је 315 такмичара.

У оквиру фестивала предвиђено је такмичење солиста на хармоници, камерних ансамбала и оркестара хармонике, Друго међународно такмичење пијаниста, као и концертни програм умјетника који ће наступити у ревијалном дијелу фестивала.

У дијелу програма који није концертни биће одржано предавање Бранка Џиновића из Србије, који ће говорити о дјелима за хармонику Софије Губандулије.

Жири је састављен од 38 еминентних свјетских стручњака, а ове године у Источно Сарајево долази и Фридрих Липс, руководилац катедре за хармонику Руске академије "Гњесин", која је међу најпрестижнијим на свијету.

На фестивалу ће наступити и Ханзи Ванг, један од најважнијих младих извођача из Кине, те Клевел Лебел из Словеније.

Улаз на фестивал је бесплатан, а церемонија затварања манифестације предвиђена је за петак, 17. маја, у 18.00 часова, када ће бити проглашени побједници у свим категоријама, те одржан и завршни побједнички концерт.

Организатори фестивала су Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијација за његовање академске музике "Нови звук".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана