Одржана ревија филмова студената Академије умјетности у Бањалуци

Наташа Лазукић
Одржана ревија филмова студената Академије умјетности у Бањалуци

Бањалука - Студенти смјера за филм и телевизију на Академији умјетности приказали су своје испитне филмове на ревији одржаној у четвртак, 12. априла, у Дому омладине у Бањалуци.

Ревија филмова представља дио програма "Дани Владе С. Милошевића" гдје су представљени радови студената чије теме испитују различиту друштвену тематику и разгрћу мрак предрасуда.

- Представили су се студенти са седам испитних радова, то су кратки филмови студената друге, треће и четврте године - рекао је Душко Гајић, професор са Академије умјетности у Бањалуци.

Задивљени погледи посјетилаца су говорили да су осјетили невјероватну креативну енергију која је избијала из сваког снимљеног кадра.

- Филм "Бољи дани" се бави једном обичном причом између два друга којима се пријатељство распада, а снимљен је на локацији истоимене пивнице у Бањалуци - рекао је аутор Борис Андрејевић.

Без обзира на тешкоће приликом снимања филма "Срклет", аутор Инга Кукобат је задовољна како је све на крају испало.

- Снимање "Срклета" је трајало два дана, а протекло је јако напето јер смо снимали насред клизишта. Задатак је био да све буде у једном кадру, а свака грешка је морала да враћа тај кадар испочетка док не буде доведено до савршенства - рекла је Кукобатова.

Филм "Улична свјетла" Марка Бркића бави се тематиком депресије која је озбиљан проблем и велики изазов за умјетност.

- Депресији се на нашим просторима не посвећује довољно пажње. Истраживао сам изворе депресије, што је било интересантно јер је код сваког субјективно. Неким људима одређени проблеми су велики, а неки их не примјећују. Циљ ми је да мотивишем људе својом умјетности и зато овај филм има срећан исход - рекао је Бркић.

Испитивањем сложености љубавних односа и потомства бавила се Сара Радосиновић кроз свој филм.

- "Минуте" смо снимали један дан, али смо имали укупно пет проба прије тога. Ова ревија филмова је била сјајна прилика да практично покажемо шта смо спремили - рекла је Радосиновићева.

Публика је препознала квалитет рада студената бањалучке Академије умјетности и моћи ће до 30. априла пратити разноврсне садржаје у склопу манифестације "Дани Владе С. Милошевића".

Разноврсност садржаја

На ревији су приказани филмови: "Омен" Милана Бањца, "Минуте" Саре Радосиновић, "Улична свјетла" Марка Бркића, "Бољи дани" Бориса Андрејевића, "Срклет" Инге Кукобат, "Срна" Игора Ђурђевића и "Везе" Вање Милошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана