Odlična atmosfera obilježila promociju prvog albuma banjalučkog virtuoza Vladimira Tubića

Danko Kuzmanović
Odlična atmosfera obilježila promociju prvog albuma banjalučkog virtuoza Vladimira Tubića

Banjaluka – Nakon uspješne promocije albuma u Beogradu, Vladimir Tubić je zasvirao i u Banjaluci, u nedjelju, 22. aprila, u Gradskom pozorištu "Jazavac".

 Pomoć pri stvaranju džez magije pružila su mu četiri vrhunska muzičara - Maks Kočetov, izvanredan saksofonista, porijeklom iz Ukrajine, koji je nastupao sa mnogim balkanskim ali i stranim afirmisanim džez muzičarima, Stevan Milijanović za  klavijaturama, Branko Vučetin na bas gitari, i najmlađi član kvinteta, devetnaestogodišnji bubnjar Aleksa Milijanović, kao i dvojica gostiju na gitari, Aleksandar Mihić i Duško Šobat.

 

- Pozorište "Jazavac" izabrao sam zbog odlične akustike i intimnog ambijenta koji priliči ovakvoj kulturnoj manifestaciji. Izbjegao sam da se promocija desi u jednom od banjalučkih klubova, jer, biću iskren, kod nas još treba mnogo da se  podigne svijest o kulturi slušanja muzike, koje jako malo ima u koncertnom ambijentu, a da ne govorimo u klupskom - odgovorio je Tubić na pitanje zašto je izabrao baš "Jazavac" za ovaj koncert. Publika je to osjetila, te je izašla iz sale više nego zadovoljna, nakon skoro devedeset minuta svirke i sedam kompozicija. Interesantno je i to da je u publici, doslovno, bilo slušalaca od sedam do sedamdeset sedam godina. 

Svoj prvi album "Half Step Up" Tubić je izdao 2016. godine i na njemu dominira funk, fusion i smooth džez zvuk. Album se sastoji od osam kompozicija. Na ovom albumu Tubić je sumirao sve svoje znanje stečeno na časovima kod gitarske legende Radomira Mihajlovića Točka, kao i znanje iz Beča, gdje je na bečkom konzervatorijumu studirao džez gitaru u klasi Kristijana Havela. No njegov muzički ili bolje reći džez put tu nije završio. Preselio se u Beograd i školovanje je nastavio na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi Vanje Kevrešana. U Beogradu je upoznao i gitaristu Mišu Marijanova, kod koga je dvije godine uzimao privatne časove, a njihovo poznanstvo i zajednički rad motivisali su Tubića da radi na autorskim kompozicijama pa je Marijanov i producent njegovog albuma.

Stanje džez scene kod nas

- Položaj džez scene na našim prostorima je sve bolji, jer postoji fakultetska institucija za džez tj. odsjek za džez muziku, koji se nedavno otvorio pri klasičnoj akademiji u Beogradu. Scena je sve bolja jer mnogo mladih muzičara ima priliku da studira džez na ovim prostorima i broj džez festivala i klubova je sve veći - istakao je Tubić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana