Odlazak barda starogradske muzike

Danko Kuzmanović
Odlazak barda starogradske muzike

Beograd - Poznati kompozitor i pjesnik Žarko Petrović preminuo je u subotu, u 86. godini.

Njegove kompozicije koje vječno žive su “Sve moje jeseni su tužne”, “Dve crvene ruže”, “Serenada Beogradu” i mnoge druge.

Decenijama se družio sa soluncima. Družio i obogatio se, slušajući i bilježeći njihova kazivanja i pjevanja, putovao s njima na Krf i ostala mjesta i zalagao se za njihova prava.

Objavio je “Solunske pesme”, “Zbirku starogradskih bisera”, izdao je niz autorskih knjiga sa mnogobrojnim kompozicijama za koje je napisao muziku, tekstove i aranžmane.

Dobitnik je velikog broja nagrada.

Rođen je u Užicu 1932. godine. Od pedesetih, pa sve do devedesetih godina dvadesetog vijeka, poznavanje starih gradskih pjesama skoro pa je bilo pitanje društvenog prestiža. Ova muzika dobijala je sve veći broj obožavalaca, kao znak pripadnosti građanstvu. To je bilo nešto kao društveni pokret, čija je masovnost ozbiljno prijetila da ugrozi tadašnje vladajuće socijalističke norme. Malo ko zna da je osnivač i predvodnik ovog “pokreta” bio Žarko Petrović, kompozitor i književnik.

Poštovao je mnoge i mnogi su ga poštovali, a među najboljim prijateljima Petrović je imao Miru i Bojana Stupicu, Stevu Žigona, Oliveru Marković, Žiku Lazića, pa čak i Branka Miljkovića, Božu Timotijevića i Rajka Čukića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana