Одлазак барда староградске музике

Данко Кузмановић
Одлазак барда староградске музике

Београд - Познати композитор и пјесник Жарко Петровић преминуо је у суботу, у 86. години.

Његове композиције које вјечно живе су “Све моје јесени су тужне”, “Две црвене руже”, “Серенада Београду” и многе друге.

Деценијама се дружио са солунцима. Дружио и обогатио се, слушајући и биљежећи њихова казивања и пјевања, путовао с њима на Крф и остала мјеста и залагао се за њихова права.

Објавио је “Солунске песме”, “Збирку староградских бисера”, издао је низ ауторских књига са многобројним композицијама за које је написао музику, текстове и аранжмане.

Добитник је великог броја награда.

Рођен је у Ужицу 1932. године. Од педесетих, па све до деведесетих година двадесетог вијека, познавање старих градских пјесама скоро па је било питање друштвеног престижа. Ова музика добијала је све већи број обожавалаца, као знак припадности грађанству. То је било нешто као друштвени покрет, чија је масовност озбиљно пријетила да угрози тадашње владајуће социјалистичке норме. Мало ко зна да је оснивач и предводник овог “покрета” био Жарко Петровић, композитор и књижевник.

Поштовао је многе и многи су га поштовали, а међу најбољим пријатељима Петровић је имао Миру и Бојана Ступицу, Стеву Жигона, Оливеру Марковић, Жику Лазића, па чак и Бранка Миљковића, Божу Тимотијевића и Рајка Чукића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана