Несвакидашњи концерт Војног оркестра САД у Банском двору: Умјетност повезује културне разлике

Данко Кузмановић
Несвакидашњи концерт Војног оркестра САД у Банском двору: Умјетност повезује културне разлике

Бањалука - Када се на сцени Банског двора Културног центра појавио Војни оркестар САД нико у публици није могао ни да наслути да ће до краја вечери публика у концертној дворани плесати уз хитове свјетских звијезда, Ријане, Мајкла Џексона и Бруна Марса.

Али, у уторак увече било је тако, још један несвакидашњи догађај у овом храму културе. Публика је овацијама и аплаузима подржавала невјероватно талентоване музичаре и тешко је рећи да ли их је било љепше слушати како свирају или како пјевају. Око 40 војника служило је у част музици и на један од најљепших начина, кроз умјетност, донијели су дух своје културе и традиције у Бањалуку.

Од 1756. и војног оркестра из доба Бенџамина Френклина у Пенсилванији до данас амерички војни оркестри забављали су трупе, али и играли важну улогу “музичких амбасадора” Сједињених Држава. Амерички оркестар и хор војске САД, под командом Двејна Милбурна, стациониран је у Њемачкој. Бенд је основан 1940. године и тренутно је трећи по величини бенд ове врсте у Европи.

За њих кажу да су најбољи дио америчке војске, а директор Војног хора САД, капетан Тејлор Крисвел, сложио се с овим тврдњама.

- Ми мислимо да је музика јако битан извор и дио наше културе и веома је важно користити музику да се граде мостови и партнерства широм Европе. Ми смо нешто као музички амбасадори, рекао је капетан Тејлор Крисвел, директор Војног хора САД.

Иако су почели традиционалним пјесмама, стигли су до великих хитова, а наступ завршили стиховима старог шлагера “Кад си купим мали моторин”, што је изазвало невјероватне реакције публике.

- Програм бирамо тако што покушамо интегрисати популарну музику млађих генерација и традиционалну, тако да публика осјети војну музику на свјеж и нов начин - објаснио је он.

Међу њима је много школованих музичара, а и капетан Тејлор је завршио музичку академију, мастер, предавао у средњој школи прије него што се прикључио војсци и постао официр.

- Многи од ових музичара имају каријере широм свијета. То је диван посао, али економија је таква посљедњих година да је ово стабилан посао и одлична прилика за музичаре да имају сталан посао, и то је веома важна улога у војсци јер смо ми музички амбасадори - казао је он.

На питање да ли му се чини као да су супротне стране истовремено бити војник и музичар, каже да се не слаже.

- То су двије стране истог новчића. Ми имамо много начина да дијелимо искуства са војском, ми се на овај начин повезујемо са цивилима у друштву. Мислим да је веома слично у том смислу јер користимо музику за изградњу партнерства и пријатељства - истиче Крисвел.

За њега је музика уживање.

- Слушао сам све музичке жанрове, и мени је забавно посјећивати друге земље и учити о култури. Мислим да је важно и уникатно, и сигурно не бих радио ништа друго - додаје он.

С овим оркестром наступио је и оркестар Оружаних снага БиХ.

Музика језик народа

Наша музика за њих је, како каже, фантастична.

- Вратићемо се кући с тим искуством које можемо интегрисати у наш репертоар. Битно је код учења о другим културама, осим језика и хране, такође научити и њихову музику, а за мене је језик народа њихова музика - сматра Крисвел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана