Музика злата вриједна

Миланка Митрић
Музика злата вриједна

Бањалука - Чланови Мјешовитог хора Универзитета у Бањалуци у периоду од 5. до 8. јула, наступили су на 9. Међународном такмичењу младих у Братислави.

Хор је остварио значајан успјех освојивши двије прве награде и златне дипломе у категоријама духовне и фолклорне а капела музике, те сребрну диплому у категорији православне духовне музике.

Мјешовити хор Универзитета у Бањалуци  представио се на такмичењу програмима у којима су била заступљена дјела домаћих аутора, али и композиције познатих свјетских композитора. Као солисти наступили су  тенор Живан Живановић и баритон  Исак Радусина. Мјешовитим хором Универзитета у Бањалуци дириговао је редовни професор Академије умјетности Бањалука мр Немања Савић, иницијатор и диригент овог ансамбла од његовог оснивања 2000. године.

Поред такмичарских, чланови Хора Универзитета у Бањалуци и Дуо Академије умјетности одржали су неколико наступа на ревијалним концертима у оквиру фестивала - у Катедрали св. Мартина, на фестивалској позорници на Хвјездослав тргу и Музичкој дворани “Клариски”.

На овим бројним концертима бањалучки ансамбли су се представили пригодним програмима који су одушевили присутну публику и чланове осталих хорова, оркестара и камерних ансамбала, који су били учесници овогодишњег фестивала у Братислави.

Ово није први пут да овај бањалучки хор наступа на једном овако значајном фестивалу. Хор од оснивања биљежи одличне резултате. Од 2001. године, хор је остварио веома запажене резултате на хорском фестивалу у Благоевграду у Бугарској. Реализовали су изузетно успјешне концерте у Софији, учествовали на Међународном хорском фестивалу “Златна вила” у Приједору, на отварању спортских игара у Теслићу. Редовне наступе имају на манифестацији “Дани Владе Милошевића”, од самих почетака, од 2002. године, као и на Међународном хорском фестивалу “Бањалучки хорски сусрети”. Поред тога, чланови хора су реализовали бројне наступе на различитим културним манифестацијама, изложбама, промоцијама у Бањалуци, али и на нивоу читаве Републике Српске.

Музичари који чине Мјешовити хор Универзитета у Бањалуци, снимили су више радио и телевизијских емисија, као и три компакт диска, на којима су забиљежена извођења дјела познатих домаћих и страних аутора. На овим компакт дисковима налази се већи број премијерних извођења композиција савремених српских аутора: Светислава Божића, Владимира Милосављевића, Минте Алексиначког, Слободана Атанацковића, Димитрија Големовића, Милована Филиповића и Немање Савића.

На овом такмичењу учествовале су и  чланице дуа Академије умјетности Бањалука из класе професорице Тимее Хотић, који чине Нада Шарковић - виолина и Јелена Лукић - гитара. И ове двије младе даме, студенткиње Академије умјетности Бањалука, такође су оствариле запажене резултате освојивши другу награду и сребрну диплому.

Почеци

Мјешовити хор Универзитета у Бањалуци основан је у јануару 2001. године, на иницијативу професора Немање Савића и уз снажну подршку Универзитета у Бањалуци.

Хор је веома брзо заузео једно од запажених мјеста у музичком животу Бањалуке, али и Републике Српске.

Хор је реализовао бројне наступе на свечаним академијама поводом годишњица Универзитета и факултета Универзитета у Бањалуци, а остварио је и велики број самосталних и заједничких концертних наступа у Републици Српској, Србији и иностранству.

Мјешовитим хором од његовог оснивања диригује редовни професор, мр Немања Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана