Muzički vremeplov kvarteta MING

Danko Kuzmanović
Muzički vremeplov kvarteta MING

BANjALUKA - Ponosna sam i srećna što sam deo ovoga i mogu da kažem da je ovo jedan od najlepših momenata u mom životu, prije svega mislim na iskreno prijateljstvo, kvalitetne muzičare, ljude pune ambicija, sa kristalno definisanim ciljem, a to je da se što više džez muzika promoviše u zemlji.

Kazala je ovo članica vokalno-instrumentalnog džez kvarteta MING iz Beograda, nakon nastupa u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci. Za ovaj nastup su odabrali autorske kompozicije i popularne džez standarde, te banjalučku publiku proveli kroz pravi muzički vremeplov.

Na programu su se našle pjesme “Sunny Side Of The Street” Doroti Filds, “When Morning Comes” Džejmsa Bleka i Dajen Lui, James Black / Diane Louie, “Black Nile” Vejna Šortera i mnoge druge.

Iako će neki pri izgovoru riječi MING možda pomisliti na kinesku dinastiju Ming, naziv zapravo predstavlja inicijale imena članica vokalnog kvarteta koga čine Milica Dobrić, Ivana Dimitrijević, Nataša Pejčić i Gorica Šutić. Ove četiri djevojke na svojim instrumentima prate pijanistkinja i aranžer Nevena Pejčić, bubnjar Aleksa Milijanović i kontrabasista David Gegić.

Na ideju o osnivanju ovakvog sastava, kako je objasnila Nevena Pejčić, došli su sasvim slučajno.

- Studiram na džez odseku u Beogradu, sviram klavir. Član sam kvarteta MING za koji sviram klavir i pišem aranžmane. Kvartet je osnovan sasvim slučajno. Ja sam napisala jedan aranžman za “Black Nile” Vejna Šortera i pitala sam devojke da li su voljne da probamo kako će to da izgleda. Nama se to dopalo. Tu pjesmu smo i snimili. Tako se nastavila saradnja - rekla je Pejčićeva.

Prvi nastup MING su imali na Beogradskim horskim svačanostima, a zatim je uslijedio i Novosadski džez festival.

- Naš prvi nastup imali smo na Beogradskim horskim svečanostima, koje je organizovao Milan Aćimović, a što se tiče Novosadskog džez festivala tamo smo nastupali sa džez horom koji predvodi profesor džez pevanja na akademiji Vesna Petković. U okviru tog programa smo nastupili i mi - kazala je Pejčićeva. 

Prijateljstvo je, prije svega, kako kaže Pejčićeva, ključ ovog sastava.

- Mi smo privatno jako dobri prijatelji, tako da uvijek nalazimo kompromis kada je izbor pjesama koje će ući u naš repertoar u pitanju. Uživamo u međusobnoj saradnji i sve ide tako prirodno - objasnila je Pejčićeva.

Jedna od četiri vokala, Ivana Dimitrijević, je rekla da joj je velika čast što je nastupila u Banjaluci, i da je za to zahvalna Milanu Miki Aćimoviću, koji je i njihov umjetnički rukovodilac.

- Zaista je velika čast biti ovdje, s obzirom na to da nam je prvi put u Banjaluci, a na tome možemo da zahvalimo samo Miki. On je glavni terač i organizator. Moram da priznam da je bilo malo i stresno, zato što smo imali veliki osećaj odgovornosti prema svemu ovome. Baš smo uzbuđeni - kazala je Dimitrijevićeva.

Budući planovi

Ivana Dimitrijević je neslužbeno progovorila i o budućim planovima, kao i o sljedećem nastupu.

- Naredni nastup je u Beogradu, 14. februara, u jednom klubu koji je poznat po džez svirkama. Imali smo nedavno priliku da nastupimo sa Aleksandrom Jovanovićem koji je izdao i album. Gostovali smo na njegovom koncertu gde je i Marčelo nastupao i izrazio želju da bi voleo da sarađuje sa nama. Planovi su da nastavimo da radimo na autorskim kompozicijama, da snimamo dalje aranžmane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana