Koncert trija Anima iz Niša u Banskom dvoru: Francuske kompozicije u ritmu ljubavi prema muzici

Aleksandra Madžar
Koncert trija Anima iz Niša u Banskom dvoru: Francuske kompozicije u ritmu ljubavi prema muzici

Banjaluka - Ako bismo pokušali definisati uspješan koncert u kojem su uživali i umjetnici i publika, sigurno bismo kao primjer mogli navesti nastup pod nazivom "Les dhemins de l'amour" - trija "Anima" i violončeliste Aleksandra Jakovljevića, koji je u ponedjeljak uveče održan u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

Sopran Aleksandra Ristić, flautistkinja Ana Veličković, pijanistkinja Ingrig Janković i violončelista Aleksandar Jakovljević, pored talenta i iskustva publici u Banjaluci pokazali su i ljubav, bez koje se, kako kažu, ništa ne može svirati, a prisutni su prepoznavanje tih emocija iskazali onim posebnim aplauzima.

Kvalitetan program Banskog dvora Kulturnog centra nadjačao je i vremenske neprilike, koje više ne mogu uticati na manjak publike u sali. Publike je bilo i publika je uživala.

- I mi smo uživali. Treći put smo u Banjaluci, a ovog puta imamo divan povod, 15 godina postojanja i rada našeg trija, tako da je uzbuđenje bilo još veće - rekla je poslije koncerta flautistkinja Ana Veličković.

Podsjetila je da se trio "Anima" bavi promocijom srpske muzike i kulture, ali da su ovoga puta napravili mali iskorak, šetajući notama kroz francusku muziku, jer su imale i gosta, čelistu Jakovljevića.

- Zato smo se odlučili za ciklus pesama pisan upravo za ova tri instrumenta i glas. Obradili smo i fantastične francuske pesme iz 19. i 20. veka, a mladi kompozitor Predrag Radisavljević je uradio adaptaciju ovih dela i, uslovno rečeno, ubacio flautu i čelo u sve to. Rezultat je ovaj divan koncert - kazala je ona.

Emocije su, objašnjava, prisutne šta god da se radi i svira.

- Bez toga ne bismo mogli da se bavimo ovim poslom, a svakoj kompoziciji pristupamo sa posebnom emocijom. Osetili smo da je to i publika večeras čula, kao što smo i mi mogli osetiti njihovu povratnu reakciju. I to je uspeh koji znači - naglasila je Veličkovićeva.

Biografije ovih umjetnika izuzetno su bogate. Aleksandra Ristić dobitnica je mnogih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima operskih umjetnika. Solo resitalima predstavila se brojnoj publici širom Srbije, u Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji, BiH, Italiji, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj i Francuskoj. Ana Veličković- Igić dobitnica je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz oblasti solo flaute, ali i kamerne muzike. Nastupala je kao solista sa Niškim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom FU "Concertante", Kamernim orkestrom "Imperio". U februaru 2012. godine nastupila je, u okviru projekta "Putevima Konstantina Velikog", u Londonu i Jorku izvodeći svjetsku premijeru djela "The Tree od Glory", kompozitorke Vere Stanojević (SAD). Član je i jedan od osnivača trija "Anima", sa kojim je nastupala širom Srbije, u Crnoj Gori, BiH, Mađarskoj, Italiji, Engleskoj, Francuskoj, Republici Češkoj… Ovaj ansambl ostvario je trajne snimke za RTS, Radio Beograd 202, Radio Novi Sad, Radio Niš. Ingrid Janković radi na Fakultetu umjetnosti u Nišu u zvanju samostalnog umjetničkog saradnika na katedri za solo pjevanje. Aleksandar Jakovljević živio je i radio u Dominikanskoj Republici, kao član kvarteta "Belotti", "Del Orbe" i Nacionalnog simfonijskog orkestra u Santo Domingu, nastupajući u svim prestižnim salama od kojih su najznačajnije "Teatro nacional" i "Quinto sentenario". Od 2003. godine radi kao profesor kamerne muzike na Fakultetu umjetnosti u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana