Концерт трија Анима из Ниша у Банском двору: Француске композиције у ритму љубави према музици

Александра Маџар
Концерт трија Анима из Ниша у Банском двору: Француске композиције у ритму љубави према музици

Бањалука - Ако бисмо покушали дефинисати успјешан концерт у којем су уживали и умјетници и публика, сигурно бисмо као примјер могли навести наступ под називом "Les dhemins de l'amour" - трија "Анима" и виолончелисте Александра Јаковљевића, који је у понедјељак увече одржан у Банском двору Културном центру у Бањалуци.

Сопран Александра Ристић, флаутисткиња Ана Величковић, пијанисткиња Ингриг Јанковић и виолончелиста Александар Јаковљевић, поред талента и искуства публици у Бањалуци показали су и љубав, без које се, како кажу, ништа не може свирати, а присутни су препознавање тих емоција исказали оним посебним аплаузима.

Квалитетан програм Банског двора Културног центра надјачао је и временске неприлике, које више не могу утицати на мањак публике у сали. Публике је било и публика је уживала.

- И ми смо уживали. Трећи пут смо у Бањалуци, а овог пута имамо диван повод, 15 година постојања и рада нашег трија, тако да је узбуђење било још веће - рекла је послије концерта флаутисткиња Ана Величковић.

Подсјетила је да се трио "Анима" бави промоцијом српске музике и културе, али да су овога пута направили мали искорак, шетајући нотама кроз француску музику, јер су имале и госта, челисту Јаковљевића.

- Зато смо се одлучили за циклус песама писан управо за ова три инструмента и глас. Обрадили смо и фантастичне француске песме из 19. и 20. века, а млади композитор Предраг Радисављевић је урадио адаптацију ових дела и, условно речено, убацио флауту и чело у све то. Резултат је овај диван концерт - казала је она.

Емоције су, објашњава, присутне шта год да се ради и свира.

- Без тога не бисмо могли да се бавимо овим послом, а свакој композицији приступамо са посебном емоцијом. Осетили смо да је то и публика вечерас чула, као што смо и ми могли осетити њихову повратну реакцију. И то је успех који значи - нагласила је Величковићева.

Биографије ових умјетника изузетно су богате. Александра Ристић добитница је многих награда на републичким и савезним такмичењима оперских умјетника. Соло реситалима представила се бројној публици широм Србије, у Црној Гори, Словенији, Македонији, БиХ, Италији, Великој Британији, Грчкој, Аустрији, Швајцарској, Мађарској и Француској. Ана Величковић- Игић добитница је бројних награда на домаћим и међународним такмичењима из области соло флауте, али и камерне музике. Наступала је као солиста са Нишким симфонијским оркестром, Камерним оркестром ФУ "Concertante", Камерним оркестром "Империо". У фебруару 2012. године наступила је, у оквиру пројекта "Путевима Константина Великог", у Лондону и Јорку изводећи свјетску премијеру дјела "The Tree od Glory", композиторке Вере Станојевић (САД). Члан је и један од оснивача трија "Анима", са којим је наступала широм Србије, у Црној Гори, БиХ, Мађарској, Италији, Енглеској, Француској, Републици Чешкој… Овај ансамбл остварио је трајне снимке за РТС, Радио Београд 202, Радио Нови Сад, Радио Ниш. Ингрид Јанковић ради на Факултету умјетности у Нишу у звању самосталног умјетничког сарадника на катедри за соло пјевање. Александар Јаковљевић живио је и радио у Доминиканској Републици, као члан квартета "Belotti", "Del Orbe" и Националног симфонијског оркестра у Санто Домингу, наступајући у свим престижним салама од којих су најзначајније "Театро национал" и "Quinto sentenario". Од 2003. године ради као професор камерне музике на Факултету умјетности у Нишу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана