Koncert Lidije Bojinović i Željke Jovanić: U muzici ispričana filozofija života

Milanka Mitrić
Koncert Lidije Bojinović i Željke Jovanić: U muzici ispričana filozofija života

Banjaluka - U vremenu koje nije naklonjeno umjetnosti i pravim vrijednostima spas se može pronaći upravo u ovakvom sadržaju. Tu je ispričana čitava filozofija života - borba dobra i zla, sreća, tuga, ljubav i mnoga druga osjećanja.

Ispričala je ovo pijanistkinja Željka Jovanić povodom predstojećeg nastupa sa violinistkinjom Lidijom Bojinović u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Nastup dviju umjetnica biće održan u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra u četvrtak u 20 časova.

Pijanistkinja Željka Jovanić radi kao viši umjetnički saradnik na katedrama za gudačke i duvačke instrumente na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

- Ovaj koncert mi donosi posebnu radost jer ću sa Lidijom svirati jednu od omiljenih Bramsovih sonata za violinu i klavir. To je djelo koje sam naučila prije skoro deset godina, ali svaki put kada radim na njemu pronađem novu svježinu i novu ideju. U tome se upravo ogleda ljepota jednog umjetničkog djela. To je nepresušni izvor koji vam daruje novi smisao - rekla je Jovanićeva.

Violinistkinja Lidija Bojinović radi kao asistent na Katedri za gudačke instrumente Akademije umjetnosti u Banjaluci. Kako je navela, njihova saradnja je počela još prije petnaest godina.

- Naša saradnja počela je još prije 15 godina na mojim prvim takmičenjima mladih violinista Republike Srpske, kao i na koncertima Muzičke škole “Vlado Milošević” u Banjaluci, koju sam pohađala. Ta saradnja nastavlja se 2012. godine, kada sam upisala osnovne studije violine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i, nakon pauze od godinu dana koje sam provela na izuzetno kvalitetnim i, uz najbolje ocjene i kritike, završenim master studijama u Novom Sadu - traje do danas - objasnila je Bojinovićeva.

Kako je ona objasnila, zajednički rad zahtijeva mnogo truda i zalaganja, sve u svrhu dobijanja što boljeg zvuka i stvaranja što boljih nastupa na sceni i razmjene emocija i energije s publikom.

- Uz mnogo zajedničkog rada i ulaganja u postizanje kompaktnog zvuka i zajedničke energije, spremile smo jedan veliki program za ovaj resital. Uvijek je zadovoljstvo sarađivati s ovako kvalitetnim i kreativnim pijanistom, što potvrđuje naša višegodišnja saradnja. Uvijek se trudimo da otkrivamo nove ideje i da jedna drugu inspirišemo i podržavamo te se nadamo da će to i publika da osjeti - kazala je Bojinovićeva.

Program

Na programu koncerta će se naći djela Johana Sebastijana Baha, Johanesa Bramsa i Pabla Sarasatea.

- Sviraćemo i “Faust fantaziju” Pabla Sarasatea. To je virtuozno djelo za violinu uz punu podršku klavira. To je muzička drama inspirisana Geteovim “Faustom” - od raja do pakla i nazad. Muzika je svemoguća - objasnila je Jovanićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana