Kад Јапанци запjевају Мjесечину” и Ајде Јано” VIDEO

Kад Јапанци запjевају Мjесечину” и Ајде Јано” VIDEO 11.01.2018 23:49 | Б92

Чланови јапанске музичке групе "ЈапаЛкан", познате по неговању балканског мелоса и извођењу музике са ових простора, одржаће први концерт у Београду под називом "Српски концерт - вољеној српској земљи" 19. јануара 2018. године, у 19 часова, у Установи културе "Вук Стефановић Караџић".

Наоки Хишинума, фронтмен и главни вокал групе, који свира и трубу, тубу и флугелхорн, основао је "ЈапаЛкан" 2014. године заједно са професионалним музичарима који су, захваљујући својим извођењима, познати не само у Токију, већ и широм Јапана. Свој назив група дугује појмовима "Јапан" и "Балкан" који су симболично спојени, чиме ови умjетници желе да пошаљу поруку разумијевања и пријатељства двију култура, као и да музичка умјетност не познаје границе. Хишинума, осим са ЈапаЛканом, наступа и са свјетски познатим оркестром Схибуса схиразу, са којим је обишао велики број европских држава, укључујући и Словенију, док ће поводом концерта ЈапаЛкана у Београду први пут посјетити Србију..


Београдском концерту претходи наступ који ће група одржати на фестивалу Кустендорф 16. јануара у оквиру редовног музичког програма овог фестивала.

Група "ЈапаЛкан" је 2015. године објавила албум под називом "'Ајде! 'Ајде! 'Ајде!", а 2017. мини-албум "Мјесечина". На њиховом репертоару налазе се неке од најпознатијих и нашем народу омиљених пјесама као што су "Мјесечина", "'Ајде Јано", "Едерлези", "Нишка бања" и друге. Цјелокупном утиску, поред наступа на српском језику и јединственог споја музичких инструмената, значајно доприносе аутентичне српске народне ношње и опанци, које су чланови групе добили од једне породице из Шумадије након што су овдашњи медији писали о њиховом раду средином 2017. године.

Компанија Japan Tabacco International је традиционално највећи корпоративни промотер јапанске културе и традиције. Под њеним покровитељством, Србију су претходних година посjетили неки од најзначајнијих јапанских умjетника данашњице, међу којима су позоришна трупа "А La Place ", састав перкусиониста "Ондекоза", Гоцоо бубњари, традиционална група Варики, чувена пијанисткиња Ингрид Фуђико Хеминг и многи други афирмисани јапански умjетници.