Јована Раљић покорила Милано и Венецију

Дејан Јовичић
Јована Раљић покорила Милано и Венецију

Бањалука - Након серије успјешних концерата по читавој Европи, бањалучка виолинисткиња Јована Раљић наступила је са престижним симфонијским оркестрима из Венеције и Милана и доживјела велике овације италијанске публике.

Њен соло концерт у Милану одржан је протеклог викенда у једном од најстаријих театара Европе, у којем је наступио чак и, тада 13-годишњи, Моцарт. Ову салу одликује беспријекорна акустика, због чега је концерт представљао магију у правом смислу ријечи.

- Била сам веома узбуђена и нервозна јер сам жељела да све протекне у најбољем реду, али кад сам закорачила на сцену и почела свирати, све је звучало чаробно. Имала сам свега двије седмице да спремим програм, али је све било перфектно, што се видјело по реакцији публике која је била одушевљена мојим умијећем на виолини - казала је Раљићева.

Она додаје да је у Милано стигла послије концерта у Венецији са симфонијским оркестром, гдје је наступила у препуном театру пред више од хиљаду људи.

- Свирала сам троструки Бетовенов концерт за виолину, виолончело и клавир са двоје феноменалних музичара, Леонором и Лудовиком Армелинијем. Тај моменат слободе који сам осјетила на сцени не може се описати. Понекад се за овакве концерте припремам вјежбајући по осам часова дневно, али тај осјећај среће и испуњености на сцени потврђује да сав труд и проливени зној није био узалудан - рекла је Раљићева.

Бањалучка умјетница је прошлог мјесеца одржала и серију наступа са члановима Бечке филхармоније по цијелој Аустрији. Пробе су се одржавале у Бечкој опери, а финални наступ је одржан у Концертхаус дворани, чувеном бечком центру културе.

- Свирала сам раме уз раме са концертмајстором Петером Готзелом, који је током своје четрдесетогодишње каријере наступао у највећим свјетским халама класичне музике са најпознатијим диригентима. Његов професионални приступ музици продубљује сензибилитет и перфекцију дјела класичне умјетности, тако да ми је била велика привилегија наћи се заједно с њим на сцени - казала је виолинисткиња.

Млада Бањалучанка је наставила студије у Аустрији у октобру прошле године, након што је окончала основне студије “Бацхелор оф Артс” у Грацу са просјеком 10, гдје јој је ментор био познати умјетник Јаир Клес из Израела.

У досадашњој каријери је сарађивала са бројним оркестрима, па је тако имала пет узастопних наступа са интернационалним оркестром “Јunge Deutshe Philharmonie” у Берлину, Дармштату и Вајмару, а посљедњих година је учествовала на више од 300 концерата широм Европе.

Позната је и по својим вокалним способностима, које често комбинује уз магију виолине, а захваљујући овом несвакидашњем споју прије пет година је стигла и до полуфинала шоу програма “Ја имам таленат”.+++

Концертмајстор аустријског оркестра

Јована је прије пола године на аудицији изабрана за концертмајстора престижног аустријског симфонијског оркестра “Њи-Фиенер Јеунессе”. У овом оркестру, који има традицију дугу три деценије, свирају музичари из цијелог свијета од 18 до 26 година који се школују у аустријским музичким универзитетима и конзерваторијумима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана