Gradski hor „Lira“ iz Gradiške: Muzička priča na temeljima klasike

Milan Vujić
Gradski hor „Lira“ iz Gradiške: Muzička priča na temeljima klasike

Gradiška - Gradski djevojački hor „Lira“ iz Gradiške ušao je u 20. sezonu postojanja, a članice ansambla ističu da je prethodna godina bila jako teška, jer je opstanak hora bio pod znakom pitanja, ali ipak je godina obilježena brojnim koncertima.

Osim nastupa tokom godine, „Lira“ je postala prepoznatljiva i po tradicionalnom koncertu koji svake godine održavaju pred kraj godine, sa novom temom i poznatim gostima iz svijeta muzike.

Pod dirigentskom palicom Svjetlane Paunesku, članice hora priredile su gradiškoj publici nezaboravno muzičko veče ispunjeno snažnim emocijama i najljepšim muzičkim notama pod nazivom „Dvadeset godina pjesme“.

- Moja osjećanja povodom ovog jubileja su podijeljena, jer hor „Lira“ je moje dijete, koje je već navršilo dvadeset godina - ističe Paunesku.

Navodi da je kroz ovaj hor prošlo jako puno djevojaka, a što se repertoara tiče, on se sa godinama mijenjao prema potrebama publike.

- „Lira“ je krenula sa klasičnom muzikom, ali osluškujući potrebe i puls publike, uvodili smo i neke nove žanrove te obogatili naš repertoar različitim muzičkim žanrovima od klasike pa do sevdalinki - priča Paunesku.

Ona je navela da je za ovaj koncert, po želji djevojaka, repertoar potpuno drugačiji od svih prethodnih, jer su zastupljene isključivo pop i rok numere.

- Pripreme i probe bile su više nego zahtjevne, jer smo željele da sve dovedemo do savršenstva - istakla je Paunesku.

Hor „Lira“ pjeva sve muzičke žanrove, a sarađivali su sa poznatim muzičarima kao što su braća Teofilović, Božidar Milošević, Dejan Heraković, Radmila Smiljanić...

Na bogatom repertoaru jubilarnog koncerta našle su se raznovrsne pop i rok kompozicije u atraktivnim horskim aranžmanima koje su oduševile publiku.

Gosti koncerta bili su vrhunski vokalni solisti Milenko i Boriša Pavlović, Dječiji hor OŠ „Danilo Borković“, članovi CKUD-a „Lepa Radić“ i Plesni klub „Ritam“ iz Srpca. Za izvrsnu muzičku pratnju pobrinuli su se Miroslav Vuković, klavir, Amel Crnojević, solo gitara, Saša Rajić, bas gitara i Bojan Bijelić udaraljke.

Gradski djevojački hor „Lira“ je nekad brojao više od 30 članica, ali se sada trenutno nalazi na velikoj prekretnici.

- Da bi hor opstao potreban je mnogo veći broj članova. Mi trenutno imamo 19 djevojaka, uglavnom studentkinja koje zbog predavanja i predstojećih ispitnih rokova, nisu više u mogućnosti da dolaze na probe i samim tim da budu članice hora - naglašava Paunesku.

Ipak nastavljaju da vrijedno rade očekujući nove nastupe. Ističu da pjesmom oplemenjuju dušu i da se vode izrekom: „I kada je najteže, pjevaj!“

Poziv za nove članice

Gradski djevojački hor „Lira“ poziva Gradiščanke svih generacija da se jave u Kulturni centar Gradiška i postanu članice hora, jer vjeruju da ima puno talentovanih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana