Динко Благојевић у сусрет концерту у Банском двору: Не морамо тјерати мрак, већ само упалити свјетло

Данко Кузмановић
Динко Благојевић у сусрет концерту у Банском двору: Не морамо тјерати мрак, већ само упалити свјетло

Бањалука - Као пијаниста настојим да оживим што квалитетнију музику, са што позитивнијом духовном садржином у себи, и једноставно да се та љепота пренесе и дарује другима.

Рекао је ово пијаниста и професор Динко Благојевић у сусрет вечерашњем концерту, који ће се одржати у концертној дворани Банског двора Културног центра од 20 часова.

Благојевић ће изводити дјела “Чакона” Баха и Бузонија, “Божији Благослов у самоћи” Франца Листа, “Фантазија и фуга у а-молу” Ј.С. Баха и “Соната оп. 53” Лудвига ван Бетовена.

Репертоар је, како каже, бирао по свом личном афинитету и љубави према поменутим композицијама.

- Склопио сам програм од неких композиција које сам раније радио. Већина њих нису нешто ново у мом репертоару, па сам направио комбинацију. Програм сам најприје бирао по свом личном афинитету и љубави према композицијама, мислим да је то једини начин бирања композиција - казао је Благојевић.

На питање како привољети и мотивисати публику за концерте овог типа, Благојевић је казао да треба бити упоран, а да људи свакако воле концерте.

- Постоје савремени начини промоције. Људи воле да долазе на концерте, то их суштински занима и не треба се жалити да народ то неће и не жели. Народ то жели. У којој мјери и како, то можда и јесте питање, али треба једноставно бити што присутнији у медијима и бити помало и досадан. Врло често људи кажу да нису знали за неки концерт, а на који би дошли - објаснио је пијаниста.

У борби против кича и шунда, каже Благојевић, треба бити упоран, али се држати свога.

- Треба бити што присутнији својим радом. Чим се упали свјетло, мрак оде. Не морамо тјерати мрак, већ само упалити свјетло - истакао је Благојевић.

На крају разговора Благојевић је поручио да сви треба да бринемо о себи и да радимо на себи, и да што више, боље и позитивније конзумирамо садржаје.

Динко Благојевић је завршио нижу музичку школу у Градишци у класи професора Фатиме Гушић, а средњу музичку школу у Бањалуци и Земуну у класама професора Бранке Кузмановић и Зоране Грбић. Дипломирао је клавир на ФМУ у Београду у класи професора Невене Поповић, а магистрирао на Академији уметности Бањалука у класи истог професора. Наступа као солиста, члан камерних састава и корепетитор. Ради у звању ванредног професора на Катедри за клавир Академије уметности у Бањалуци. Од 2011. године се бави и компоновањем. Аутор је неколико дјела за клавир, соло глас и хор. Композиције су му до сада извођене на концертима студената композиције Академије умјетности у Бањалуци.+++

Не треба подилазити публици

- Искуство ми говори да од подилажења публици нема ништа. Не треба ни по сваку цијену инсистирати на нечему што је херметично и што је презахтјевно, али сигурно не треба попуштати, већ наћи једну мјеру. Свакако та мјера треба да нагиње ка благом наметању виших и бољих вриједности. Томе на крају крајева и служи умјетност. Умјетност није само забава - рекао је Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана