Брано Ликић након 40 година поново наступио у Требињу

Ратомир Мијановић
Брано Ликић након 40 година поново наступио у Требињу

У Музеју Херцеговине приређен је концерт Брана Ликића.

Посљедњи пут, како каже овај кантаутор и музички продуцент, пред требињском публиком наступио је још 1976. године у Дому младих, а од тада кроз Требиње је само пролазио, у тим кратким сусретима сваки пут се наново инспирисао нашим градом, због чега се осјећао и дужним да за то надахнуће узврати гостовањем.

Породичним поријеклом Љубињац, Ликић каже да му Херцеговина много значи, као што га и поносним чини што сви наши талентовани људи углавном воде поријекло из Херцеговине.

Сарајевски музичар и композитор, с адресама између Америке и Европе, данас ствара музику широког жанровског и стилског распона - од џеза до класике, сарађује и широм свијета наступа са врсним музичарима, компонује и музику на стихове познатих пјесника - што сматра својим задатком и доприносом нашој култури.

Продуцентским послом бави се данас само када са музичарима који га ангажују постоји међусобно музичко разумијевање.

Својим посљедњим албумом вратио се акустичној музици, изразу који најнепосредније свједочи емоцију јер сматра да свијету данас треба управо неки нови романтизам који ће нашим животима вратити изгубљену емоционалност.

- То је један мој приступ и филозофски став - да се одушевљавам несавршеним стварима. Јер није ни у природи све савршено. Ја желим да сачувам емоцију, она је тај кључ на који реагују људи. Ја могу одсвирати и погрешну ноту, али нећу изгубити емоцију. То је суштина приче коју са зрелошћу достиже један умјетник - казао је Ликић.

Подсјећајући на своје музичке почетке у Сарајеву, кроз групе “Формула 4”, “Резонанса” и “Баглама бенд”, Ликић каже да је његова креативност, у основи везана за рокенрол, увијек тежила експерименту и оригиналном звуку, одбијању да се иде утабаним стазама - па макар се отишло и кривим правцем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана