Bojinovićeva na jesen po drugi put u Kolarcu

Svjetlana Đuričić
Bojinovićeva na jesen po drugi put u Kolarcu

Banjaluka - Mlada banjalučka violinistkinja Lidija Bojinović postigla je veliki uspjeh nastupivši na dva cjelovečernja solistička koncerta u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu i novosadskoj Gradskoj kući. Uspjeh je još veći jer joj je ponuđeno da održi još jedan koncert u Kolarcu.

Koncerti su održani 22. januara u Kolarčevoj zadužbini i 23. januara u velikoj koncertnoj sali novosadske Gradske kuće, uz klavirsku saradnju renomirane pijanistkinje Natalije Mladenović, profesorice Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda. Na oba koncerta su ove poznate koncertne dvorane, koje važe za jedne od najznačajnijih u regionu i na kojima nastupaju umjetnici svjetskog renomea, bile ispunjene do posljednjeg mjesta. Lidija se na koncertima predstavila ozbiljnim i zahtjevnim programom sastavljenim od kompozicija Johana Sebastijana Baha, Antonina Dvoržaka, Sergeja Prokofjeva i Henrika Vijenjavskog, a njeno virtuozno izvođenje bilo je ispraćeno dugotrajnim aplauzima.

Bojinovićeva je rekla za "Glas Srpske" da ju je pratila trema, ali da je imala sjajnu motivaciju. Termin za drugi nastup u Kolarcu je zakazan za 24. oktobar.

- Održati solističke koncerte u dva kulturna centra Srbije, Beogradu i Novom Sadu i u dvije tako značajne sale, kao što su Muzička galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca i Gradska kuća u Novom Sadu, bilo je izuzetno zadovoljstvo i velika čast za mene. U međuvremenu planiram da se posvetim spremanju novog programa i organizaciji novog koncertnog ciklusa, sa nadom da će proći kroz još više gradova - dodala je Bojinovićeva.

Ovim ciklusom se predstavila u pet gradova, tri u RS (Gradiška, Banjaluka i Prijedor), te Beogradu i Novom Sadu u Srbiji. Mlada umjetnica se nada da će doprijeti do još većeg broja slušalaca i ljubitelja muzike. Smatra da mladim umjetnicima nedostaje više koncerata, više prostora i prilika za predstavljanje i za spoznavanje samih sebe i učenje kroz koncertne aktivnosti.

- Ponosna sam na ovaj veliki korak i ove dvije lične pobjede, jer stati na ove pozornice i svirati ovakav repertoar pred meni nepoznatom publikom koja pri tome ima i veliku ponudu raznih kulturnih programa, a samim tim i veliki prostor za poređenje i kritiku, zahtijevalo je mnogo hrabrosti te odlučnosti i istrajnosti u želji za novim iskustvima i lekcijama - kaže Lidija.

Za mlade umjetnike iz Republike Srpske veliki je uspjeh da nastupe na tako važnim koncertnim scenama u Srbiji i ravnopravno učestvuju u kreiranju muzičkog života regiona, predstavljajući mladu i sve aktivniju koncertnu scenu u Srpskoj. Ovi koncerti su i veliko priznanje za sve kulturne poslanike u Srpskoj koji se bave promocijom i njegovanjem umjetničke muzike.

Biografija

Lidija Bojinović je rođena u Banjaluci, gdje je stekla osnovno i srednje muzičko obrazovanje na odsjeku violine u Muzičkoj školi "Vlado Milošević" u klasi profesorice Aleksandre Pereule. Studije violine započinje na Akademiji umjetnosti banjalučkog Univerziteta u klasi profesorice Marije Misite i kao student generacije završava osnovne studije violine u klasi profesora Ivana Otaševića. Master studije violine završava na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Florijana Balaža sa najvišom ocjenom. Stalni je član Banjalučke filharmonije, a nastupa i kao član i koncert-majstor Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti u Banjaluci. Član je "Orkestra mira BiH" u grupi prvih violina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana