Бојиновићева на јесен по други пут у Коларцу

Свјетлана Ђуричић
Бојиновићева на јесен по други пут у Коларцу

Бањалука - Млада бањалучка виолинисткиња Лидија Бојиновић постигла је велики успјех наступивши на два цјеловечерња солистичка концерта у Коларчевој задужбини у Београду и новосадској Градској кући. Успјех је још већи јер јој је понуђено да одржи још један концерт у Коларцу.

Концерти су одржани 22. јануара у Коларчевој задужбини и 23. јануара у великој концертној сали новосадске Градске куће, уз клавирску сарадњу реномиране пијанисткиње Наталије Младеновић, професорице Факултета музичке уметности из Београда. На оба концерта су ове познате концертне дворане, које важе за једне од најзначајнијих у региону и на којима наступају умјетници свјетског реномеа, биле испуњене до посљедњег мјеста. Лидија се на концертима представила озбиљним и захтјевним програмом састављеним од композиција Јохана Себастијана Баха, Антонина Дворжака, Сергеја Прокофјева и Хенрика Вијењавског, а њено виртуозно извођење било је испраћено дуготрајним аплаузима.

Бојиновићева је рекла за "Глас Српске" да ју је пратила трема, али да је имала сјајну мотивацију. Термин за други наступ у Коларцу је заказан за 24. октобар.

- Одржати солистичке концерте у два културна центра Србије, Београду и Новом Саду и у двије тако значајне сале, као што су Музичка галерија Задужбине Илије М. Коларца и Градска кућа у Новом Саду, било је изузетно задовољство и велика част за мене. У међувремену планирам да се посветим спремању новог програма и организацији новог концертног циклуса, са надом да ће проћи кроз још више градова - додала је Бојиновићева.

Овим циклусом се представила у пет градова, три у РС (Градишка, Бањалука и Приједор), те Београду и Новом Саду у Србији. Млада умјетница се нада да ће допријети до још већег броја слушалаца и љубитеља музике. Сматра да младим умјетницима недостаје више концерата, више простора и прилика за представљање и за спознавање самих себе и учење кроз концертне активности.

- Поносна сам на овај велики корак и ове двије личне побједе, јер стати на ове позорнице и свирати овакав репертоар пред мени непознатом публиком која при томе има и велику понуду разних културних програма, а самим тим и велики простор за поређење и критику, захтијевало је много храбрости те одлучности и истрајности у жељи за новим искуствима и лекцијама - каже Лидија.

За младе умјетнике из Републике Српске велики је успјех да наступе на тако важним концертним сценама у Србији и равноправно учествују у креирању музичког живота региона, представљајући младу и све активнију концертну сцену у Српској. Ови концерти су и велико признање за све културне посланике у Српској који се баве промоцијом и његовањем умјетничке музике.

Биографија

Лидија Бојиновић је рођена у Бањалуци, гдје је стекла основно и средње музичко образовање на одсјеку виолине у Музичкој школи "Владо Милошевић" у класи професорице Александре Переуле. Студије виолине започиње на Академији умјетности бањалучког Универзитета у класи професорице Марије Мисите и као студент генерације завршава основне студије виолине у класи професора Ивана Оташевића. Мастер студије виолине завршава на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Флоријана Балажа са највишом оцјеном. Стални је члан Бањалучке филхармоније, а наступа и као члан и концерт-мајстор Симфонијског оркестра Академије умјетности у Бањалуци. Члан је "Оркестра мира БиХ" у групи првих виолина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана