Biljana Krstić u Banjaluci prenosi tajne izvornog pjevanja

Danko Kuzmanović
Biljana Krstić u Banjaluci prenosi tajne izvornog pjevanja

Banjaluka - Festival folklora “Banjaluka folk fest 2018” otvoren je u koncertnoj sali Muzičke škole “Vlado Milošević”, a organizator festivala, Kulturno-umjetničko društvo “Sveti Sava”, do 10. juna najavljuje bogat program.

U okviru festivala posebno se izdvaja prva radionica izvornog pjevanja “Od izvora do stilizacije”, koja je privukla dosta pažnje, a predavač na seminaru biće istaknuta umjetnica Biljana Krstić, jedan od najvećih poznavalaca i čuvara izvornog pjevanja. Tim povodom smo kratko porazgovarali sa Krstićevom o radionici.

Na pitanje kako su došli na ideju da u okviru festivala organizuju radionicu, Krstićeva je rekla da su to dugo planirali da urade van Beograda, a da im je Zoran Talić mnogo pomogao u tome.

- Pre svega, radionicom se inače bavim već pet godina, u stvari, otkad sam napravila prvu radionicu u Beogradu, koja se zove “Vokalna radionica Bistrik - Biljana Krstić”. Na ideju smo došli upravo kroz ovaj petogodišnji rad. Imali smo puno uspeha i došli smo na ideju da bi možda bilo divno da se napravi neka radionica i van Beograda. To je davno bilo, dakle, kad je sve to krenulo. Onda smo imali jedan nastup ovde u Banjaluci i zahvaljujući Zoranu Taliću, koji je i došao na ovu ideju da se organizuje radionica u prostorijama muzičke škole sa direktorom Damirom Jovanićem. I evo mene mene ovdje, sa mojom asistentkinjom Natašom Mihaljinac. Danas ćemo raditi jedan veoma zanimljiv program, u stvari, objasnićemo polaznicima radionice različite primere tradicionalnih pesama i svakako smo napravili jedan raznovrstan i bogat program, i pre sveg atraktivan za njih, a mnogo će toga i naučiti i možda jednoga dana biti ti koji će prenositi drugima ovo što ćemo danas raditi.

Krstićeva je zadovoljna i odzivom na radionicu, ističući da rad u brojnijoj grupi ne bi bio moguć.

- Odziv je odličan za sada. Sasvim je dovoljna grupa od deset ili petnaest polaznika. To je idealna grupa za rad. Tu onda ima prostora i za pojedinačni rad. Sve preko petnaest je jako teško izmoći i vremenski i glasom, jer on jednostavno ode.

Na pitanje da li je moguće tokom ovih radionica već uočiti nekoga ko će je naslijediti, Krstićeva je odgovorila da se to čuje odmah na audiciji.

  • Moguće je naslutiti, ali to zavisi od njih. Ima toliko fenomenalnih pevača i divnih mladih glasova i svi smo presrećni na audicijama kad nam se pojave divni mladi ljudi koji imaju jednu potpuno prirodnu boju glasa, i koji vole to. Ono što je meni mnogo važno je da dolaze deca iz više krajeva, jer onda bude zanimljivije, šarenije i bogatije. Ja se nadam da ćemo ovih dana u Banjaluci napraviti da to bude interesantno i da će deca sa strašću da prihvate ovo što radimo.

“Od izvora do stilizacije”

- Obično gledamo da pesma iz kog područja dolazi da se tako i peva. Ono što je zanimljivo i što jedino “Bistrik” radionica radi, i ono što ćemo danas raditi sa polaznicima ovde, jeste polifono izvođenje tradicionalne muzike, a to niko ne radi u Srbiji. Evo, mi smo pokrenuli čitavu tu priču. Dakle, radi se o višeglasnom pevanju i to je nešto što je deci veoma zanimljivo i nešto što je bliže današnjem vremenu, tako da od najizvornijih motiva veoma brzo dolazimo do vrlo složenih stilizacija - rekla je Krstićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana