Banjalučki horovi “Jazavac” i “Aleksandar Nevski” glasom osvajaju srca publike

Milijana Latinović
Banjalučki horovi “Jazavac” i “Aleksandar Nevski” glasom osvajaju srca publike

Banjaluka - Banjalučki hor “Jazavac” na čijem se repertoaru nalaze domaće i strane kompozicije od evergrina do rokenrola i ansambl “Aleksandar Nevski”, koji njeguje rusku muziku, plijene pažnju publike gdje god da se pojave, a dokaz njihovog umijeća su medalje i pohvale koje su pobrali na festivalu “Beogradske horske svečanosti”.

Iako relativno mlada, ova dva hora znanjem i umijećem svojih članova, koji i dišu i pjevaju kao jedno, polako, ali sigurno, ispisuju stranice istorije, hrabro prelazeći sve stepenice na putu do uspjeha.

Sa festivala u Beogradu, koji je održan od 28. do 30. septembra, članovi hora “Jazavac”, koji postoji tek godinu i po, vratili su se sa bronzanim medaljama, dok je ansambl “Aleksandar Nevski” u Srpsku donio zlato.

Umjetnički rukovodilac gradskog hora “Jazavac” Zlatan Mirić ističe za “Glas Srpske” da je hor osnovan u aprilu prošle godine na inicijativu glumice gradskog pozorišta “Jazavac” Dragane Marić. Podrška publike i gromoglasni aplauzi, koje su dobili na svim dosadašnjim nastupima, kaže Mirić, za članove hora su vjetar u leđa i inspiracija za svaki novi nastup. Srca publike i stručnog žirija u Beogradu, gdje su na pozornici blistali u konkurenciji od deset horova, osvojili su kompozicijom “Kalifornija driming”, ali i taktovima dobro poznatih domaćih pjesama “Seti se” i “Zelena rijeko”.

- Hor danas broji tridesetak članova koji imaju od 20 do 60 godina. Trebalo je vremena da uvježbamo disanje, da dišemo kao jedno, a potom i intonaciju i melodiju. Dobro se snalazimo i uvjeren sam da ćemo u godinama koje dolaze zablistati u pravom svjetlu - rekao je Mirić.

Dodao je da je za uvježbavanje jedne kompozicije potrebno najmanje mjesec predanog rada.

- Iako je naš repertoar mnogo drugačiji od onoga što je pjevala većina horova na festivalu u Beogradu, izborili smo se za mjesto na pozornici, osvojili bronzu i dobili veoma pozitivne kritike. Ta nagrada nam je motivacija za dalji rad - istakao je Mirić.

Pjevati pred stručnim žirijem nije bilo nimalo lako ni njihovim kolegama iz ansambla “Aleksandar Nevski”, koji ove godine obilježava mali jubilej, pet godina postojanja.

Umjetnički rukovodilac ansambla Lazar Radoja ističe za “Glas Srpske” da su počeli 2013. godine sa šest članova, nastupivši povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom.

- Osim u maju, svake godine imamo koncert i u decembru, tradicionalno Rusko veče. Kroz hor je do sada prošlo oko 100 članova. Oni uporni, istrajni i zaljubljeni u rusku muziku su ostali i opstali, tako da danas brojimo dvadesetak članova, mahom srednjoškolaca i studenata - rekao je Radoja.

Dodaje da je hor “Aleksandar Nevski” u kategoriji mješovitih kamernih horova u maju ove godine u Bijeljini osvojio najviše bodova, te im je ta nagrada bila vjetar u leđa da se prijave na takmičenje u Beogradu.

- Ponosni smo i srećni jer smo na “Beogradskim horskim svečanostima” osvojili zlato, svega nekoliko bodova nam je nedostajalo za gran pri, a pojedini članovi žirija prišli su da nam čestitaju i rekli: “Vi ste za nas gran pri, očarali ste nas” - rekao je Radoja i dodao da im je od svih kompozicija koje izvode najdraža “Konj”.

Kompanija “Blicnet”, koja ima razvijen program ulaganja u projekte od društvenog značaja, do sada je pružila podršku mnogobrojnim projektima koji su veoma važni za razvoj društva.

- Stvaranje nove horske scene svakako je još jedan od važnih aspekata društvenog života, te se kompanija “Blicnet” pobrinula da nove horove dodatno predstavi medijima i javnosti i time poveća svijest o postojanju i radu ovih mladih društava - naveli su u “Blicnetu”.

Ruski jezik

Lazar Radoja ističe da članovi ansambla “Aleksandar Nevski” ne govore ruski jezik, iako se na njihovom repertoaru nalaze isključivo ruske kompozicije.

- Prije pjevačkih organizujemo i čitačke probe, da bismo prvo naučili da pravilno izgovaramo tekst pjesama - rekao je Radoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana