Бањалучки хорови “Јазавац” и “Александар Невски” гласом освајају срца публике

Милијана Латиновић
Бањалучки хорови “Јазавац” и “Александар Невски” гласом освајају срца публике

Бањалука - Бањалучки хор “Јазавац” на чијем се репертоару налазе домаће и стране композиције од евергрина до рокенрола и ансамбл “Александар Невски”, који његује руску музику, плијене пажњу публике гдје год да се појаве, а доказ њиховог умијећа су медаље и похвале које су побрали на фестивалу “Београдске хорске свечаности”.

Иако релативно млада, ова два хора знањем и умијећем својих чланова, који и дишу и пјевају као једно, полако, али сигурно, исписују странице историје, храбро прелазећи све степенице на путу до успјеха.

Са фестивала у Београду, који је одржан од 28. до 30. септембра, чланови хора “Јазавац”, који постоји тек годину и по, вратили су се са бронзаним медаљама, док је ансамбл “Александар Невски” у Српску донио злато.

Умјетнички руководилац градског хора “Јазавац” Златан Мирић истиче за “Глас Српске” да је хор основан у априлу прошле године на иницијативу глумице градског позоришта “Јазавац” Драгане Марић. Подршка публике и громогласни аплаузи, које су добили на свим досадашњим наступима, каже Мирић, за чланове хора су вјетар у леђа и инспирација за сваки нови наступ. Срца публике и стручног жирија у Београду, гдје су на позорници блистали у конкуренцији од десет хорова, освојили су композицијом “Калифорнија дриминг”, али и тактовима добро познатих домаћих пјесама “Сети се” и “Зелена ријеко”.

- Хор данас броји тридесетак чланова који имају од 20 до 60 година. Требало је времена да увјежбамо дисање, да дишемо као једно, а потом и интонацију и мелодију. Добро се сналазимо и увјерен сам да ћемо у годинама које долазе заблистати у правом свјетлу - рекао је Мирић.

Додао је да је за увјежбавање једне композиције потребно најмање мјесец преданог рада.

- Иако је наш репертоар много другачији од онога што је пјевала већина хорова на фестивалу у Београду, изборили смо се за мјесто на позорници, освојили бронзу и добили веома позитивне критике. Та награда нам је мотивација за даљи рад - истакао је Мирић.

Пјевати пред стручним жиријем није било нимало лако ни њиховим колегама из ансамбла “Александар Невски”, који ове године обиљежава мали јубилеј, пет година постојања.

Умјетнички руководилац ансамбла Лазар Радоја истиче за “Глас Српске” да су почели 2013. године са шест чланова, наступивши поводом обиљежавања 9. маја, Дана побједе над фашизмом.

- Осим у мају, сваке године имамо концерт и у децембру, традиционално Руско вече. Кроз хор је до сада прошло око 100 чланова. Они упорни, истрајни и заљубљени у руску музику су остали и опстали, тако да данас бројимо двадесетак чланова, махом средњошколаца и студената - рекао је Радоја.

Додаје да је хор “Александар Невски” у категорији мјешовитих камерних хорова у мају ове године у Бијељини освојио највише бодова, те им је та награда била вјетар у леђа да се пријаве на такмичење у Београду.

- Поносни смо и срећни јер смо на “Београдским хорским свечаностима” освојили злато, свега неколико бодова нам је недостајало за гран при, а поједини чланови жирија пришли су да нам честитају и рекли: “Ви сте за нас гран при, очарали сте нас” - рекао је Радоја и додао да им је од свих композиција које изводе најдража “Коњ”.

Компанија “Блицнет”, која има развијен програм улагања у пројекте од друштвеног значаја, до сада је пружила подршку многобројним пројектима који су веома важни за развој друштва.

- Стварање нове хорске сцене свакако је још један од важних аспеката друштвеног живота, те се компанија “Блицнет” побринула да нове хорове додатно представи медијима и јавности и тиме повећа свијест о постојању и раду ових младих друштава - навели су у “Блицнету”.

Руски језик

Лазар Радоја истиче да чланови ансамбла “Александар Невски” не говоре руски језик, иако се на њиховом репертоару налазе искључиво руске композиције.

- Прије пјевачких организујемо и читачке пробе, да бисмо прво научили да правилно изговарамо текст пјесама - рекао је Радоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана