“Banjalučanke” putuju u Višegrad

M. M.
“Banjalučanke” putuju u Višegrad

Banjaluka - Ženski kamerni hor “Banjalučanke” održaće sutra cjelovečernji koncert u Domu kulture u Višegradu, u okviru tradicionalne kulturne manifestacije “Višegradska staza”.

Ovo je prvi u nizu koncerata koji tokom ove godine planiraju da održe u Republici Srpskoj. Nastup u Višegradu će predstavljati presjek rada hora u posljednjih nekoliko godina. Repertoarska raznovrsnost i visok nivo izvođenja različitih žanrova postali su jedna od najznačajnijih odrednica ovog hora, a najavljeno je da će tako biti na ovom koncertu, konceptualno razdvojenom na tri dijela.

- U prvom dijelu ćemo izvesti odabrana djela istaknutih autora horske muzike različitih epoha. Drugi dio će obuhvatiti zahtjevne aranžmane i kompozicije zasnovane na našoj tradicionalnoj muzici, dok je za treći dio predviđen popularniji repertoar i horske obrade poznatih svjetskih i domaćih hitova, te horski aranžmani numera filmske muzike. Kroz ovakav programski koncept i nešto “smjeliji” marketinški pristup prilikom prezentacije naših aktivnosti nastojimo da srušimo predrasude nemalog broja onih koji smatraju da su koncerti horske muzike namijenjeni samo privilegovanom i užem krugu ljudi iz struke. Iskreno se radujemo koncertu i susretu sa publikom u Višegradu - rekao je kompozitor i dirigent hora Mladen Matović.

Kao solisti publici će se predstaviti Marija Dulić, Jelena Vulin i Andrea Todić. Instrumentalnu podršku horu će pružiti Mladen Janković na klaviru i Zoran Vujić na perkusijama. Gost koncerta biće banjalučki gudački kvartet “Paladio”.

Tradicionalna kulturna manifestacija “Višegradska staza” organizuje se 42. put, a 27. put u Republici Srpskoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana