“Banjalučankama” zlatna medalja na Horskoj olimpijadi

Danko Kuzmanović
“Banjalučankama” zlatna medalja na Horskoj olimpijadi

Banjaluka - Učestvujući kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH na najvećem i najznačajnijem svjetskom horskom takmičenju - Svjetskoj horskoj olimpijadi, koja se od 4. do 14. jula održava u gradu Cvane (Tshwane) u Južnoafričkoj Republici, ženski kamerni hor “Banjalučanke”,

pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića, osvojio je zlatnu  medalju u kategoriji tradicionalne muzike a capella, u okviru najvišeg ranga takmičenja - “Championship Competition”.

U organizaciji Svjetske horske asocijacije “Interkultur – Musica Mundi” Horska olimpijada u Južnoafričkoj Republici okupila je više od tri stotine horova iz šezdeset dvije države svijeta.

Takmičarski nastup hora “Banjalučanke” i drugih ansambala u veličanstvenom zdanju čuvenog Aula teatra ocjenjivao je sedmočlani internacionalni žiri sastavljen od uglednih svjetskih stručnjaka za horsku muziku iz Kine, Austrije, Španije, SAD, Njemačke, Finske i Južnoafričke Republike.

Svjetska horska olimpijada predstavlja najrespektabilnije i najmasovnije svjetsko horsko takmičenje bijenalnog karaktera koje je konceptualno podijeljeno u tri osnovna nivoa takmičenja -  kvalifikacije, zatim takmičenje u rangu “Open Competition” (niži rang takmičenja) i  takmičenje u rangu “Championship Competition” (najviši rang takmičenja).

Mladen Matović nije mogao da sakrije svoja osjećanja povodom ove nagrade.

- Teško je opisati osjećanja sreće i ponosa koji nas obuzimaju u ovom trenutku. Sva takmičenja su nam podjednako važna i bitna, ali Horska olimpijada u “horskom svijetu” ima svoju specifičnu težinu i velika je privilegija i čast uopšte učestvovati na jednom ovakvom takmičenju. Ovo je naše peto uzastopno učešće na Horskoj olimpijadi i nakon dva olimpijska srebra sa horskih olimpijada u Kini i SAD te dva olimpijska zlata u Rigi i Sočiju uspjeli smo, evo, i treći put zaredom dostići neophodan broj bodova i osvojiti zlatnu medalju. Ovom medaljom smo potvrdili višegodišnju rezultatsku konstantu našeg ansambla te dodatno učvrstili svoje mjesto na zvaničnoj rang-listi 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije “Musica Mundi” - rekao je Mladen Matović, dirigent hora.

Naredna Horska olimpijada 2020. godine biće održana u Belgiji, u gradovima Gentu i Antverpenu.

Odlazak Ženskog kamernog hora “Banjalučanke” na najznačajnije svjetsko takmičenje realizovan je prije svega zahvaljujući svesrdnoj podršci i razumijevanju kabineta predsjednika Republike Srpske i grada Banjaluka te podršci velikog broja prijatelja hora, koji su svi zajedno zaslužni za još jedno uspješno predstavljanje naše kulture i umjetnosti na međunarodnoj sceni. Posebnu podršku iz publike tokom samog takmičenja hor je imao od SKUD “Afrika” iz Johanesburga, koji je u čast našem horu organizovao posebno druženje i posjetu značajnim znamenitostima.

Dosadašnje nagrade

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” je u proteklih deset godina ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na međunarodnim horskim takmičenjima u Lincu (“Anton Bruckner Competition”), Amsterdamu (“Canticum Amsterdam”), Veneciji (“Venezia in Musica Competition”) La Valeti (“Malta Choir Competition”), Budimpešti (“Budapest Chior Competition”), Barseloni (“Cant al mal Competition”), Magdeburgu (“European Choir Fames”) i Kalamati (“Kalamata Choir Competition”). Tokom pet uzastopnih učešća na Svjetskoj horskoj olimpijadi hor je osvojio dva olimpijska srebra na takmičenjima u Kini i SAD te zlatne medalje na horskim olimpijadama u Rigi, Sočiju i Južnoafričkoj Republici. Zahvaljujući ovim nagradama hor se nalazi na zvaničnoj listi 50 najboljih kamernih horova svijeta. Hor je nosilac i dobitnik visokih društvenih priznanja - Ordena Njegoša drugog reda i Plakete grada Banjaluka za izuzetan doprinos u afirmaciji naše kulture i umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana