“Бањалучанкама” златна медаља на Хорској олимпијади

Данко Кузмановић
“Бањалучанкама” златна медаља на Хорској олимпијади

Бањалука - Учествујући као једини представник Републике Српске и БиХ на највећем и најзначајнијем свјетском хорском такмичењу - Свјетској хорској олимпијади, која се од 4. до 14. јула одржава у граду Цване (Tshwane) у Јужноафричкој Републици, женски камерни хор “Бањалучанке”,

под умјетничким руководством композитора и диригента Младена Матовића, освојио је златну  медаљу у категорији традиционалне музике а цапелла, у оквиру највишег ранга такмичења - “Championship Competition”.

У организацији Свјетске хорске асоцијације “Interkultur – Musica Mundi” Хорска олимпијада у Јужноафричкој Републици окупила је више од три стотине хорова из шездесет двије државе свијета.

Такмичарски наступ хора “Бањалучанке” и других ансамбала у величанственом здању чувеног Аула театра оцјењивао је седмочлани интернационални жири састављен од угледних свјетских стручњака за хорску музику из Кине, Аустрије, Шпаније, САД, Њемачке, Финске и Јужноафричке Републике.

Свјетска хорска олимпијада представља најреспектабилније и најмасовније свјетско хорско такмичење бијеналног карактера које је концептуално подијељено у три основна нивоа такмичења -  квалификације, затим такмичење у рангу “Open Competition” (нижи ранг такмичења) и  такмичење у рангу “Championship Competition” (највиши ранг такмичења).

Младен Матовић није могао да сакрије своја осјећања поводом ове награде.

- Тешко је описати осјећања среће и поноса који нас обузимају у овом тренутку. Сва такмичења су нам подједнако важна и битна, али Хорска олимпијада у “хорском свијету” има своју специфичну тежину и велика је привилегија и част уопште учествовати на једном оваквом такмичењу. Ово је наше пето узастопно учешће на Хорској олимпијади и након два олимпијска сребра са хорских олимпијада у Кини и САД те два олимпијска злата у Риги и Сочију успјели смо, ево, и трећи пут заредом достићи неопходан број бодова и освојити златну медаљу. Овом медаљом смо потврдили вишегодишњу резултатску константу нашег ансамбла те додатно учврстили своје мјесто на званичној ранг-листи 50 најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације “Musica Mundi” - рекао је Младен Матовић, диригент хора.

Наредна Хорска олимпијада 2020. године биће одржана у Белгији, у градовима Генту и Антверпену.

Одлазак Женског камерног хора “Бањалучанке” на најзначајније свјетско такмичење реализован је прије свега захваљујући свесрдној подршци и разумијевању кабинета предсједника Републике Српске и града Бањалука те подршци великог броја пријатеља хора, који су сви заједно заслужни за још једно успјешно представљање наше културе и умјетности на међународној сцени. Посебну подршку из публике током самог такмичења хор је имао од СКУД “Африка” из Јоханесбурга, који је у част нашем хору организовао посебно дружење и посјету значајним знаменитостима.

Досадашње награде

Женски камерни хор “Бањалучанке” је у протеклих десет година остварио најзначајније резултате у својој историји освојивши златне медаље на међународним хорским такмичењима у Линцу (“Anton Bruckner Competition”), Амстердаму (“Canticum Amsterdam”), Венецији (“Venezia in Musica Competition”) Ла Валети (“Malta Choir Competition”), Будимпешти (“Budapest Chior Competition”), Барселони (“Cant al mal Competition”), Магдебургу (“European Choir Fames”) и Каламати (“Kalamata Choir Competition”). Током пет узастопних учешћа на Свјетској хорској олимпијади хор је освојио два олимпијска сребра на такмичењима у Кини и САД те златне медаље на хорским олимпијадама у Риги, Сочију и Јужноафричкој Републици. Захваљујући овим наградама хор се налази на званичној листи 50 најбољих камерних хорова свијета. Хор је носилац и добитник високих друштвених признања - Ордена Његоша другог реда и Плакете града Бањалука за изузетан допринос у афирмацији наше културе и умјетности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана