“Вишњићеви дани” у Бијељини: Морамо повремено да застанемо и загледамо у српске великане

Љиљана Алексић
“Вишњићеви дани” у Бијељини: Морамо повремено да застанемо и загледамо у српске великане

Бијељина - У оквиру “Вишњићевих дана” одржан је научни скуп “Српско друштво и стогодишњица завршетка Великог рата, резултати и посљедице”.

- Говорити о страдању српског народа и наших предака који су са српском војском ослободили ове крајева посебно је значајно. “Просвјета” је имала своје губитке такође, а 1949. године угасили су је комунисти сматрајући да је она непотребна. Све смо то имали на уму када смо на Видовдан 1990. године обновили ово друштво, које траје и данас - рекао је академик Војо Максимовић.

Наредних дана планиране су промоције актуелних издања, пјесничко вече, концерт класичне музике, фолклорно и гусларско вече, поетско-историјски часови у Међашима и Трнови, као и посјета бијељинским манастирима.

Манифестација ће бити завршена додјелом награда и монодрамом “Вук Стефановић Караџић” у извођењу Љубе Божовића, према тексту Милована Витезовића.

Традиционална манифестација “Вишњићеви дани”, која се организује 25. пут у славу слијепог гуслара, званично је отворена подизањем заставе испред бијељинске Библиотеке “Филип Вишњић”, те  полагањем вијенаца на споменик Филипу Вишњићу.

Овогодишња манифестација у знаку је стогодишњице завршетка Великог рата, два вијека “Српског рјечника” Вука Стефановића Караџића и 140 година од рођења композитора Исидора Бајића, аутора опере “Кнез Иво од Семберије”.

Ову четвородневну културну манифестацију свечано је отворио градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

- Већ 25 година ми ову манифестацију организујемо у Бијељини, веома успјешно и желим да захвалим организаторима који чувају успомену на Филипа Вишњића, који је рођен прије 251 годину, који је обиљежио једно вријеме веома значајно за наш град и читаву Семберију. Без историје и традиције нема ни будућности - казао је Мићић.

Предсједник бијељинског Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Митар Новаковић је истакао да је “Просвјета” припремила богат програм, са доста занимљив садржаја током четири програмска дана.

- Захваљујући разумијевању Градске управе у Бијељини и ресорног министарства, ми сваке године успијевамо да организујемо ову манифестацију и да је одржимо, тако да сваке године са различитим садржајима из наше историје укажемо на њен значај - рекао је Новаковић.

На свечаној академији наступили су Хор “Србадија” и драмски умјетници који су говорили одломке из досадашњих бесједа о Филипу Вишњићу.

“Вишњићеви дани”, као и све годишњице које се током ових културних манифестација обиљежавају, морају имати поруку трајности коју треба пренијети младима, а током 25 година афирмисали су културу у Бијељини за различите узрасте и интересовања, те пружили прилику омладини да испољи своје таленте, поручују из бијељинске “Просвјете”.

- Морамо повремено да застанемо, да се окренемо и загледамо у српске великане, да у свему томе измјеримо себе данас и пронађемо инспирацију за оно што тек треба да дође - изјавила је члан Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Душанка Новаковић на свечаној академији “Просвјете” у оквиру манифестације “Вишњићеви дани”.

Као један од  позитивних примјера ове манифестације она је навела масовност такмичења у бесједништву и рецитовању које се одржава сваке године.

- Сви Срби треба да пишу ћирилицом, а када се то постигне, никакве забране неће моћи да угрозе српско писмо. Никоме ми не задиремо у историју ни национално биће, али нико нема право ни да Србима оспорава оно што јесу - казала је Новаковићева.

Овогодишњи “Вишњићеви дани” одржавају се од 5. до 8. новембра.

Програм

У претпрограму манифестације организовано је такмичење рецитатора и бесједника, те сусрети младих пјесника “На Филиповим стазама”. У бијељинској библиотеци је промовисана књига “Гусле наше свете”, чији је аутор српски гуслар Славко Јекнић.

У Музеју Семберије отворене је изложба под називом “Кнез Иво од Семберије” и “Исидор Бајић” аутора Хаџи Зорана Лазина из Новог Сада.

- Ова изложба је приређена у част два великана. Ријеч је о двије изложбе два великана, а на изложби су такође приказани живот и дјело Вука Стефановића Караџића, Бранислава Нушића и других великана из 19. вијека - казао је Момчило Копривица, директор Музеја Семберије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана