Уручење “Кочићевог пера” Чедомиру Вишњићу у петак у Загребу

Данко Кузмановић
Уручење “Кочићевог пера” Чедомиру Вишњићу у петак у Загребу

Бањалука - Задужбина “Петар Кочић Бањалука – Београд” и ове године биће гост међународног сајма књига Интерлибер, који се одржава од 13. до 18. новембра у Загребу.

На овом угледном сајму ће и ове године бити одржана књижевна манифестација “Кочићево подне”, на којој ће бити свечано уручена књижевна награда “Кочићево перо”, за јесен 2018. године овогодишњем лауреату Чедомиру Вишњићу, за књигу “Време спорта и разоноде”. Награда ће бити свечано уручена у петак на централној бини сајма књига у Загребу. Том приликом о лауреату ће говорити књижевници Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић.

Као и на београдском, и на загребачком сајму књига  “Задужбина Петар Кочић Бањалука - Београд” ће се представити са близу 350 наслова, међу којима нарочито издвајају двојезична издања библиотеке “Преводи”, те српске класике Петра Кочића, Иву Андрића, Мешу Селимовића, Владана Десницу, Бранка Ћопића и друге, за које међу посјетиоцима овога сајма из године у годину влада све веће интересовање.

На сајму су, као и до сада на штанду, предвиђена дружења са писцима, а нарочито са младим ствараоцима, као и са другим значајним издавачима, рекао је Никола Вуколић.

На недавно завршеном међународном Сајму књига у Београду књиге “Задужбине Петар Кочић Бањалука - Београд”, засјале су на најљепши начин. Неке су биле у најужем избору за главну награду Сајма.

- Наш циљ је био да се на овом, свима нама драгом, Сајму представимо што успјешније у чему смо и успјели. За свој рад и успјешно представљање добили смо многобројне честитке од читалаца и других угледних посјетилаца нашег штанда, на чему им овом приликом захваљујемо. Такође смо, на нашем штанду, имали значајне сусрете са писцима и издавачима из региона, као и другим издавачима из свијета. Договорили смо бројне сарадње, са издавачима из Кубе, Шпаније, Кине (гдје смо позвани да будемо гости на њиховом сајму), Италије, Пољске, Њемачке, Грчке, Енглеске и других земаља - казао је директор и уредник “Задужбине Петар Кочић”, Никола Вуколић.

Изостала подршка града

- Ранијих година смо имали подршку за одлазак “Задужбине Петар Кочић” на сајмове, иако смо до сада били подржавани као институција од посебног интереса за град, а свједоци смо у посљедње вријеме да град подржава сумњиве културне пројекте, те објављивање књига сумњивог квалитета, док “Задужбину” нису удостојили чак ни одговора на наше захтјеве за финансијску подршку. Политика је одавно међу књигама, гдје јој наравно никако није мјесто, а о књизи на овом простору одлучују они који не знају и не читају, и томе се мора једном стати у крај - рекао је књижевник Никола Вуколић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана