U Novom Sadu predstavljen roman “S Homerom u Oluji”, Anđelka Anušića

Srna
U Novom Sadu predstavljen roman “S Homerom u Oluji”, Anđelka Anušića

Novi Sad - U Novom Sadu večeras je promovisan najnoviji roman Anđelka Anušića “S Homerom u oluji”, koji, kako kaže autor, svjedoči o tragičnom bilansu srpskog poricanja i samoporicanja u jugoslovenstvu.

“Moja knjiga je prvi srpski roman, slobodno to i sa overenim pokrićem izgovaram, o tragičnom bilansu srpskog poricanja i samoporicanja u jugoslovenstvu. I to sa nečuvenim belosvetskim ruženjem i blaćenjem srpskog naroda koje traje u kontinuitetu, ratom i progonom krajem 20. veka, što se nastavilo do danas, samo u drugim oblicima”, istakao je Anušić.


On je naveo da u romanu, čiji je izdavač Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva, tematizuje sudbinu srpskog naroda od takozvane prve Jugoslavije, do, kako kaže, nasilne separacije Hrvatske, Slovenije i BiH iz “titoističke bračne zajednice”.

“Kroz više od 400 likova i junaka tematizujem, odnosno literarizujem prvu Jugoslaviju, Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca /SHS/, Drugi svetski rat i pogrom Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”, kaže Anušić.

On navodi da je u romanu tematizovao i “Drugu /titoističku/ Jugoslaviju” i perfidnu asimilaciju, kao i kulturološko ništenje Srba i ćirilice, njihovih materijalnih i duhovnih tragova u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj.

“Zatim tematizujem hrvatski MASPOK 1971. godine, koji je zapravo bio hrvatska ratna proba za 1991. godinu. Ujedno, romanom literatizujem nasilnu separaciju Hrvatske, Slovenije i BiH 1991-1995 iz titoističke bračne zajednice, agresiju na srpski narod u tim republikama, progon Srba, kao i njihovo stradanje i rasulo”, kaže Anušić.

On je naglasio da je u naslovu romana grčki Homer, praotac pjesnika i pisaca, njihov, kako kaže, gotovo savremenik.

“U piscu živo prebivaju svi njegovi preci, pisci i pesnici. I na kraju te duge kolone piščevih predaka uvek je Homer. Svaki pisac i pesnik, ako je istinski, star je koliko i Homer. Otuda Homer u naslovu mog romana, jer je moj narator pretrajao i prokrstario buroviti i olujni početak i kraj 20. veka na Balkanu, sa svojim jedinim pravim vodičem kroz krugove toga pakla”, rekao je Anušić pred prepunom velikom salom Gradske biblioteke.

Književnik i istoričar Milan Micić rekao je da priča o stradanju srpskog naroda i njegovoj tragičnoj istorijskoj sudbini otvara pitanje da li ćemo na sve to zavući glavu u pijesak ili, pak, najozbiljnije početi promišljati svoju budućnost.

Književnik Radovan Ždrale rekao je da je knjiga teška, čita se sporo, ali će sigurno proširiti saznanja o tragičnom stradanju i svim istorijskim zabludama srpskog naroda.

Roman “S Homerom u oluji” štampan je u tiražu od 500 primjeraka u tvrdom povezu. Ima 642 strane, a košta 1.000 dinara /oko 8,5 evra/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana