“Trubač fronta na Soči” je krajiški “Rat i mir”

Milanka Mitrić
“Trubač fronta na Soči” je krajiški “Rat i mir”

Banjaluka - Novi roman banjalučkog književnika Zdravka Kecmana “Trubač fronta na Soči” promovisan je u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra.

Na promociji su pored autora učestvovali Miljko Šindić i Aleksandra Čvorović.

Književnica Aleksandra Čvorović je predstavila lik i djelo Zdravka Kecmana, te sam roman kroz dijelove recenzija koje su pisali Petar Arbutina i Milenko Stojičić.

Objasnila je da je Kecman stvorio jedno zaista obimno i kvalitetno djelo, koje treba pročitati.

- Tako je lako probiti se kroz taj roman. Tu je duša našeg čovjeka i nešto nama blisko i poznato. Kao da gledate neku našu seriju, jedva čekate da vidite šta će se desiti - rekla je Čvorovićeva.

Pisac Miljko Šindić predstavio je Kecmanovo djelo i objasnio samu temu romana. Po njegovom mišljenju, ovo dvotomno djelo je prikaz svega što mi doživljavamo, govorimo i predajemo drugima.

- “Trubač fronta na Soči” je sigurno njegovo najbolje delo. Knjiga koja je naš krajiški “Rat i mir”. To je suština knjige, gledano s početka i sa zadnje strane, to je vreme nevremena, vreme gradnje i razgradnje, vreme života i smrti, vreme pobede i poraza. Jedan život ovoga života. Struktura romana je stilogena. Roman počinje smrću i završava smrću - kazao je Šindić.

U centru radnje romana “Trubač fronta na Soči” je priča o Joji i Stanki, te o stvaranju pruge od Prijedora do Drvara.

- Težište romana je Prvi svjetski rat i to najviše Soča i Pjava. Roman je nastajao od mojih mladih godina pisanja, ali sam ga pisao posljednjih desetak godina. On je veoma obiman, u dva toma, preko 800 stranica. Posebna ideja je da roman bude promovisan u starim željezničkim stanicama iz tog vremena i počinjemo sa prijedorskom, pa dalje - rekao je Kecman.

Kecman je objasnio nastajanje romana, te inspiraciju koju je pronalazio u istoriji naših krajeva.

- Trudio sam se da jezik bude pokretač malih i velikih stvari. Da nigdje ne bude dosadna priča. Ovaj roman nisam planirao da napišem ovako. Vrijeme je kratkih romana, sa jednosnažnom idejom - objasnio je Kecman i dodao da mu je namjera bila da na realističan način prikaže dio zavičaja.

Naveo je i to da je koristio motiv pruge i na brojnim stranicama prethodnih djela na fantazmagoričan način utkao rečenice o mjestima koje je u romanu “Trubač fronta na Soči” detaljno prikazao i opisao.

Iz djela

 

Niče Srnetica! Nastaju potoci. Takoreći, preko noći naselili su Uvalu i Vučji do. I tako redom. Ribnik i Vrbljane. Mliništa za samo nekoliko dana. A Usorci - oni su se sasvim preobrazili u veliko naselje. Na Oštrelju, Oto Štajnbajs osjeća se bolje nego u svojoj Bavarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana