„Titanik“ slavi 20. rođendan

Agencije
„Titanik“ slavi 20. rođendan

Los Angeles - Epska romansa i oda uzvišenoj ljubavi, holivudski film „Titanik“ Džejsma Kamerona oduševljava nove generacije i 20 godina poslije snimanja.

Tačnije, danas je tačno 20 godina otkako su gledaoci prvi put vidjeli da Rouz uspjela da održa obećanje Džeku da ga nikada neće pustiti i na smrt smrznutog ljubavnika prepustila njegovom vodenom grobu.

Dvadeseta godišnjica je obilježena brojnim projekcijama širom SAD, a gledaoci i dalje tuguju nad sudbinom mladih ljubavnika u interpretaciji Leonarda Dikaprija i Kejt Vinslet. A oboje su oskarovci sa holivudske A liste.

- Priča o Titaniku ima venserijski kvalitet. Izgleda da živi izvan naše svakodnevice i to nas fascinira - rekao je povodom godišnjice reditelj Džejms Kameron.

Rouz i Džek su fiktivni likovi u dramatizaciji stvarnog potonuća najpoznatijeg broda na svijetu u ledenim vodama sjevernog Atlantika 1912. godine.

„Titanik“ je ušao u filmsku istoriju osvojivši 11 „Oskara“, uključujući one za najbolji film i režiju.

Sa zaradom od 2,2 milijarde dolara, bio je najuspješniji film svih vremena, dok ga 2009. nije pretekao „Avatar“, ponovo u režiji Džejmsa Kamerona.

Iako traje „zastrašujućih“ 195 minuta, film je dobio briljantne kritike, a i naslovna pjesma „My Heart Will Go On“ donijela je globalni uspjeh Selin Dion.

Kameron kaže da je ideju producentima „Foksa“ prodao najkraćom prezentacijom u istoriji. Pokazao im je veliki i raskošan crtež blještavog „Titanika“ koji polako tone.

- Rekao sam im samo pet riječi: Romeo i Julija na tome - prisjetio se reditelj.

Na početku snimanja, u septembru 1996, Dikaprio i Vinslet imali su 21, odnosno 20 godina.

- Jako brzo su „kliknuli“ i bili su međusobna podrška tokom dugog i napornog snimanja - kaže Kameron.

Produkcija je bila epskih razmjera. Koštala je 200 miliona dolara, sa 800 članova filmske ekipe i hiljadu statista. Kameron je za potrebe snimanja tražio da se izgradi replika broda u stvarnoj veličini, nakon što je dobio originalne nacrte stvarnog graditelja. Prostorije na „Titaniku“ studiozno su napravljene prema starim fotografijama.

Produkcija je izgledala toliko „naduvano“ da su neki američki mediji, poput „Varietija“, najavljivali najveći fijasko u holivudskoj povijesti.

Ni Kameron nije bio siguran u uspjeh dok film nije stigao u bioskope.

Prvog vikenda prikazivanja film je zaradio 28,6 miliona dolara, što baš i nije obećavalo jer se očekivalo da će vikend poslije zarada pasti za 40 do 50 posto, što je uobičajeni trend blokbastera na bioskopskim blagajnama.

„Titanik“ je, međutim, drugi vikend zaradio jednako, a treći još i više. Ukupno je 15 vikenda zaredom bio najgledaniji u američkim bioskopima.

- Mislili smo da živimo u nekom alternativnom svemiru gdje ne postoje zakoni gravitacije - kazao je Kameron.

Stručnjaci su mislili da je gledanost velika zbog toga što grupe mladih djevojaka gledaju film više puta, ali Kameron tvrdi da je „Titanik“ prošao tako dobro jer je njegova ljubavna priča bila privlačna svim generacijama.

Ponos reditelja

- Ponosan sam što smo stvorili nešto što ima svoju stvarnost, vanvanvremensku. Uz sve dužno poštovanje prema Kejt i Leu, koji su moji dobri prijatelji, oni više nisu Kejt i Leo, oni su Rouz i Džek. I biće zauvijek - kaže Džejms Kameron.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana