“Satanski stihovi” još provociraju

Danko Kuzmanović
“Satanski stihovi” još provociraju

Banjaluka - Indijsko-britanski pisac Salman Ruždi danas puni 71 godinu. Slavu i popularnost stekao je zbog jedne knjige koju je napisao, a koja ga je lansirala u sam vrh svjetske književnosti. Knjiga “Satanski stihovi”, napisana 1988, donijela mu je ogroman uspjeh i nesnosan teret.

Upravo zbog te knjige je još omražen među brojnim muslimanima, čak 29 godina nakon što je na njega bačena fetva (poziv na ubistvo). Tadašnji iranski duhovni vođa Homeini je lično 1989. godine izdao fetvu, osuđujući Ruždija i njegovo djelo. Suočen s prijetnjama smrću i u samoj Britaniji, u koju je pobjegao nakon proglašenja fetve, Ruždi se uz pomoć tamošnje vlade i policije skrivao gotovo čitavu deceniju. Nakon godina skrivanja Ruždi ni danas ne smije da kroči na tlo rodne Indije.

Rođen je u muslimanskoj porodici srednjeg sloja u Mumbaju. Školovao se najprije u Mumbaju, a potom u Engleskoj na Kembridžu, gdje je 1968. godine diplomirao istoriju.

Njegov književni stil kritičari najčešće nazivaju magičnim realizmom. Povezanosti, rascjepi i migracije između Istoka i Zapada predstavljaju osnovu njegovog stvaralaštva. Inspiraciju za svoja djela pronalazi u indijskoj tradiciji, kulturi i mitologiji, te u evropskoj prozi, u djelima Servantesa, Gogolja, Dikensa, Bulgakova i Grasa. Njegova djela prevedena su na više od 40 svjetskih jezika, a među najpoznatijima su: “Djeca ponoći”, “Satanski stihovi”, “Harun i more priča”, “Grimus”, “Sramota”, “Bijes”, “Istok, Zapad”, “Čarobnica iz Firence” i druga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana