Razgovor o romanu Alda Palaceskija u Banskom dvoru Kulturnom centru: Neobična sudbina jednog čovjeka od dima

Milanka Mitrić
Razgovor o romanu Alda Palaceskija u Banskom dvoru Kulturnom centru: Neobična sudbina jednog čovjeka od dima

Banjaluka - Ovo je divna knjiga, ali definitivno nije za svakoga. Objavljena je prvi put 1911. godine, gotovo sva je u dijalozima, tematika je neobična, govori o sudbini jednog čovjeka od dima koji se pojavljuje u jednom prostorno i vremenski nedefinisanom kraljevstvu, sadrži mnoštvo hristoloških motiva, ima tu i kritike društva i suptilne erotike i mnogo čega drugog. Vjerujem da će oni koji vole da eksperimentišu sa knjigama biti pozitivno iznenađeni ovim djelom.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” Boris Maksimović, izdavač i prevodilac knjige “Zakonik čovjeka od dima” Alda Palaceskija, novog izdanja njegove izdavačke kuće “Imprimatur” koje će biti predstavljeno u crvenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra sutra u 19 časova. Pored Maksimovića, o knjizi će govoriti Sanja Kobilj-Ćuić, a moderator razgovora je Vanja Šušnjar-Čanković.

Kada je riječ o izboru jedne ovakve knjige za prevođenje, izdavanje i predstavljanje publici, Maksimović je objasnio da je ova knjiga odabrala njega.

- Palaceskija sam znao samo kao pjesnika, a onda mi je profesor Danilo Kapaso, tadašnji šef Odsjeka za srpski i italijanski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjaluci, predložio da prevedem roman na srpski rekavši mi da je to, po njemu, najljepši italijanski roman dvadesetog vijeka, a da do danas nije prevođen ni u bivšoj Jugoslaviji ni u jednoj od država koje su nastale njenim raspadom. Meni je to bilo interesantno, taman sam bio diplomirao i imao sam vremena da se tome posvetim. Potrajalo je dok se nisu stekli svi uslovi za objavljivanje romana, ali to je možda i dobro jer prije sedam godina ne bismo mogli da mu obezbijedimo promociju kakvu on svakako zaslužuje - rekao je Maksimović.

Pored predstavljanja navedenog romana, “Imprimatur” za naredni period u planu ima nekoliko novih izdanja, tačnije, kako je objasnio Maksimović, čini se da će ovo biti najplodnija godina, po raznovrsnosti i kvalitetu, jer je u planu objavljivanje nekih osamnaest knjiga.

- Naše naredno izdanje je zbirka pjesama Kristine Plavšić “Pismo za izgubljenog putnika”. Što se tiče onoga što treba da stigne tokom narednih šest mjeseci, izdvojio bih roman Steve Grabovca “Mulat albino komarac”, za koji već sada možemo reći da će izazvati veliku čitalačku pažnju. Tu je i horor roman “Crni pupoljak” Ninoslava Mitrovića kojim sam naprosto oduševljen, a posebno nas sve raduje ponovno objavljivanje romana “Petodinarke” Gorana Dakića. Njega je prvobitno objavila zagrebačka “Prosvjeta”, ali kod nas nikada nije mogao da se nađe iz razloga logističke prirode, što je velika šteta jer se radi o jednom istinskom remek-djelu novije srpske književnosti - kazao je Maksimović.

U pripremi je i nekoliko prevoda, pa će pored Palaceskijevog biti objavljen i roman češke književnice Ane Bolave, ali i dva romana koja prevode sa kineskog i njemačkog jezika.

Izdavačka kuća “Imprimatur” nedavno je obilježila dvije godine postojanja, tokom kojih je bilo mnogo rada, truda i posvećenosti svakom pojedinačnom izdanju, distribuciji i širenju dobre literature.

- Ovo je težak posao i zadovoljan sam činjenicom da opstajemo zahvaljujući prodaji knjiga koje izdajemo i da nemamo dugovanja ni prema kome. Mnogo je toga urađeno u prethodne dvije godine i strahovita količina truda je uložena da se sve ovo digne na jedan viši nivo. Prije dvije godine imali smo samo šest prodajnih mjesta preko knjižara”Kultura”, a danas ih imamo skoro 70 širom RS zahvaljujući “Poštama Srpske”, koje su nam riješile problem nepostojanja odgovarajuće distribucije knjiga i manjka prodajnih mjesta. U poslovnicama “Pošta” mogu da se kupe naša izdanja svuda od Novog Grada do Trebinja. Pored toga, tu je i naš sajt, preko kojeg se mogu naručiti i platiti naša izdanja - objasnio je Maksimović i dodao da će sljedeća etapa obuhvatiti pozicioniranje na tržištu Srbije.

 

Saradnja s “Imperativom”

 

Promocija romana “Zakonik čovjeka od dima” nastala je u saradnji sa Udruženjem za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, za koje Maksimović ima samo riječi hvale.

- “Imperativ” je jedna od najboljih stvari koje su se dogodile na banjalučkoj književnoj sceni i ja nemam riječi da opišem koliko sam oduševljen njihovim radom. Tu je Festival književnosti “Imperativ” na kojem smo učestvovali prošle godine i koji je sjajno realizovan i osmišljen. Tu je i niz promocija aktuelnih regionalnih pisaca na koje zaista rado idem. Zahvaljujući “Imperativu” bio sam na promocijama Damira Karakaša, Bekima Sejranovića, Rumene Bužarovske i drugih autora. “Imperativ” je prodrmao učmalu književnu scenu i pokazao da i književnost može da bude dio mejnstrim kulture. Sve i da se sutra ugase - a neće - imaće pravo da kažu da su ostavili pečat na književnoj sceni ovog grada, a to nije mala stvar - naglasio je Maksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana