Разговор о роману Алда Палацескија у Банском двору Културном центру: Необична судбина једног човјека од дима

Миланка Митрић
Разговор о роману Алда Палацескија у Банском двору Културном центру: Необична судбина једног човјека од дима

Бањалука - Ово је дивна књига, али дефинитивно није за свакога. Објављена је први пут 1911. године, готово сва је у дијалозима, тематика је необична, говори о судбини једног човјека од дима који се појављује у једном просторно и временски недефинисаном краљевству, садржи мноштво христолошких мотива, има ту и критике друштва и суптилне еротике и много чега другог. Вјерујем да ће они који воле да експериментишу са књигама бити позитивно изненађени овим дјелом.

Рекао је ово за “Глас Српске” Борис Максимовић, издавач и преводилац књиге “Законик човјека од дима” Алда Палацескија, новог издања његове издавачке куће “Имприматур” које ће бити представљено у црвеном салону Банског двора Културног центра сутра у 19 часова. Поред Максимовића, о књизи ће говорити Сања Кобиљ-Ћуић, а модератор разговора је Вања Шушњар-Чанковић.

Када је ријеч о избору једне овакве књиге за превођење, издавање и представљање публици, Максимовић је објаснио да је ова књига одабрала њега.

- Палацескија сам знао само као пјесника, а онда ми је професор Данило Капасо, тадашњи шеф Одсјека за српски и италијански језик и књижевност на Филолошком факултету у Бањалуци, предложио да преведем роман на српски рекавши ми да је то, по њему, најљепши италијански роман двадесетог вијека, а да до данас није превођен ни у бившој Југославији ни у једној од држава које су настале њеним распадом. Мени је то било интересантно, таман сам био дипломирао и имао сам времена да се томе посветим. Потрајало је док се нису стекли сви услови за објављивање романа, али то је можда и добро јер прије седам година не бисмо могли да му обезбиједимо промоцију какву он свакако заслужује - рекао је Максимовић.

Поред представљања наведеног романа, “Имприматур” за наредни период у плану има неколико нових издања, тачније, како је објаснио Максимовић, чини се да ће ово бити најплоднија година, по разноврсности и квалитету, јер је у плану објављивање неких осамнаест књига.

- Наше наредно издање је збирка пјесама Кристине Плавшић “Писмо за изгубљеног путника”. Што се тиче онога што треба да стигне током наредних шест мјесеци, издвојио бих роман Стеве Грабовца “Мулат албино комарац”, за који већ сада можемо рећи да ће изазвати велику читалачку пажњу. Ту је и хорор роман “Црни пупољак” Нинослава Митровића којим сам напросто одушевљен, а посебно нас све радује поновно објављивање романа “Петодинарке” Горана Дакића. Њега је првобитно објавила загребачка “Просвјета”, али код нас никада није могао да се нађе из разлога логистичке природе, што је велика штета јер се ради о једном истинском ремек-дјелу новије српске књижевности - казао је Максимовић.

У припреми је и неколико превода, па ће поред Палацескијевог бити објављен и роман чешке књижевнице Ане Болаве, али и два романа која преводе са кинеског и њемачког језика.

Издавачка кућа “Имприматур” недавно је обиљежила двије године постојања, током којих је било много рада, труда и посвећености сваком појединачном издању, дистрибуцији и ширењу добре литературе.

- Ово је тежак посао и задовољан сам чињеницом да опстајемо захваљујући продаји књига које издајемо и да немамо дуговања ни према коме. Много је тога урађено у претходне двије године и страховита количина труда је уложена да се све ово дигне на један виши ниво. Прије двије године имали смо само шест продајних мјеста преко књижара”Култура”, а данас их имамо скоро 70 широм РС захваљујући “Поштама Српске”, које су нам ријешиле проблем непостојања одговарајуће дистрибуције књига и мањка продајних мјеста. У пословницама “Пошта” могу да се купе наша издања свуда од Новог Града до Требиња. Поред тога, ту је и наш сајт, преко којег се могу наручити и платити наша издања - објаснио је Максимовић и додао да ће сљедећа етапа обухватити позиционирање на тржишту Србије.

 

Сарадња с “Императивом”

 

Промоција романа “Законик човјека од дима” настала је у сарадњи са Удружењем за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”, за које Максимовић има само ријечи хвале.

- “Императив” је једна од најбољих ствари које су се догодиле на бањалучкој књижевној сцени и ја немам ријечи да опишем колико сам одушевљен њиховим радом. Ту је Фестивал књижевности “Императив” на којем смо учествовали прошле године и који је сјајно реализован и осмишљен. Ту је и низ промоција актуелних регионалних писаца на које заиста радо идем. Захваљујући “Императиву” био сам на промоцијама Дамира Каракаша, Бекима Сејрановића, Румене Бужаровске и других аутора. “Императив” је продрмао учмалу књижевну сцену и показао да и књижевност може да буде дио мејнстрим културе. Све и да се сутра угасе - а неће - имаће право да кажу да су оставили печат на књижевној сцени овог града, а то није мала ствар - нагласио је Максимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана