Раскошни живот оца мускетара

Данко Кузмановић
Раскошни живот оца мускетара

Бањалука - Александар Дима је рођен у мјесту Вилер Котре, у Француској 24. јула 1802. године као Дима Деви де ла Палетери. Познат је и под именом Александар Дима Отац. Потиче из породице угледног француског официра, посвећеног идеалима Француске револуције Томаса Александра Диме и Марије Луис Лабуре.

 Своје дјетињство је провео у периоду бројних историјских дешавања, која су била значајна за Француску и за свијет. Све то је утицало на обликовање његовог књижевног живота. Био је познат по писању епских и историјски усмјерених прича које су забављале и одушевљавале генерације читалаца. Александар Дима је уградио фигуру свог херојског оца у готово све своје јунаке. Постао је један од најуспјешнијих генерала у ратовима током Француске револуције и често се сукобљавао са противником у успону - Наполеоном. Дима је идеализовао свог оца и он му је био највећа инспирација.

 

Његово књижевно дјело обухвата различите врсте текстова, које је за живота написао, од позоришних комада, до романа. Књижевни рад је започео писањем позоришних текстова. Успјешност и прихваћеност таквих текстова омогућила му је да се покаже и у другим жанровима. Током своје каријере исписао је више од 100.000 страница, новинских чланака, фељтона, позоришних текстова и романа. Сматра се да је Дима зачетник жанра романа фељтона. Од свог стваралачког успјеха и популарности временом је зарађивао доста новца. Наравно, живио је раскошно и трошио тај новац немилице. Купивши дворац, на који је потрошио сав свој новац, ушао је у дугове и побјегао у Белгију. Вратио се у Француску касније, али је читав његов живот био обиљежен финансијским проблемима.

Био је ожењен глумицом Идом Ферер, али је, док је још био у браку са њом, имао мноштво љубавница. С њима је имао и дјецу: Александра Диму Сина, Марију Диму, Михаелу Кордијер и Анрија Бауера. Сматра се да је имао још ванбрачне дјеце, али те тврдње никад нису биле доказане.

Преминуо је 5. децембра 1870. и сахрањен је недалеко од својих родитеља ван Париза. У тадашње вријеме није сахрањен поред других француских великана у Пантеону. Вјерује се да је то због афрокарипског поријекла његове баке. Тек 2002. године Француска је одлучила да је вријеме да он буде сахрањен у Пантеону, те му је исте године у новембру одата почаст.

У његова најпознатија и најзначајнија дјела сврставају се: “Краљица Марго”, “Госпођа де Монсоро”, “Три мускетара”, “Гроф Монте Кристо”, “Црни тулипан”, “Грофица де Чарни”, “Краљичина огрлица”, “Витез црвене куће” и друга.

Посљедња књига

Књига коју је Дима посљедњу написао први пут је штампана у 21. вијеку. Године 2005. његов незавршени роман “Посљедњи коњаник” одштампан је први пут, иако је у питању дјело написано у 19. вијеку. Радња романа је смјештена у период Наполеонових ратова и прожета је епским елементима, по којима је Дима познат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана