Promovisana zbirka “Priče iz komšiluka”: Nadanja, strahovi i želje pretočeni u riječi

M. M.
Promovisana zbirka “Priče iz komšiluka”: Nadanja, strahovi i želje pretočeni u riječi

Banjaluka - Predstavljanje zbirke “Priče iz komšiluka”, upriličeno je u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. Okupljeni autori, članovi žirija i brojni posjetioci, imali su priliku da uživaju u čitanju pojedinih priča, ali i da čuju ponešto o nastanku zbirke, od samih članova žirija.

Ovogodišnje izdanje priča pristiglih na konkurs, koji organizuje “Mondo”, drugo po redu, sačinjeno je od 42 priče, koje su izabrali članovi žirija Berislav Blagojević, Sandra Stanić i Aleksandra Savić.

- Da budem iskren, ja sam uživao u većini pročitanih priča, ne samo zato što su neke bile onako srceparajuće ili što bile dobro napisane, ali nisu imale ono nešto, nego zbog toga što su te priče imale zaista potrebu da izađu iz tih ljudi koji su ih napisali. Povod je bila ta potreba da to nešto izađe iz ljudi, to su neka nadanja, neki strahovi, neke želje i zaista se kod većine priča to osjeti - rekao je književnik Berislav Blagojević.

Pobjednička priča “Sirena” je djelo Milke Kolundžić. Članica žirija, Aleksandra Savić, objasnila je zašto je baš ta priča odabrana, od oko 170 koje su pročitali.

- Mislim da je ona autentična, topla i surova istovremeno, napisana izvornim jezikom, što je veoma važno i u 800 karaktera, našla se priča i o teškom poslu, i o novom vremenu i o ženama sa sela, koje žele obući radna odijela, o trpljenju i ćutanju - kazala Savićeva.

Knjiga “Priče iz komšiluka” objavljena je u izdanju “Imprimatura”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana