Prijedorska izdanja dragocjenost našeg izdavaštva

Snežana Tasić
Prijedorska izdanja dragocjenost našeg izdavaštva

Beograd - U okviru 63. Sajma knjiga u Beogradu čitalačkoj publici su predstavljene i dvije nove knjige - "Ćopić" i "Danojlić" iz edicije "Ovjenčani", izdavački prvenac Gradske uprave Prijedor i prve knjige iz Biblioteke Književnih susreta na Kozari.

Kao domaćin promocije ovih izdanja, koja je održana na štandu Republike Srpske, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je izjavio da je ovaj grad ponosan što na ovu svetkovinu knjige, kakva je od samog početka beogradski Sajam knjiga, nije došao praznih ruku i što se na ovaj način može predstaviti i prestižna manifestacija kakvi su Književni susreti na Kozari.

- Izabrana djela Ćopića i Danojlića naš su doprinos obilježavanju četrdesete godišnjice smrti Skendera Kulenovića i uspostavljanja nagrade sa njegovim imenom, a "Ovjenčani" jedna je od tri edicije kojom ćemo nastojati da književni susreti na Kozari i dobitnici nagrada imaju i svoj pisani trag stvaralaštva - kazao je Đaković okupljenoj čitalačkoj publici na ovoj promociji na Sajmu knjiga u Beogradu.

Akademik Matija Bećković je, kao jedan od dobitnika nagrade "Skender Kulenović" i počasni građanin Prijedora, izjavio da se doskoro nije znalo da iz ovog grada potiču mnogi poznati srpski slikari, skulptori i pjesnici, kao i mnogobrojne kulturne manifestacije.

- Ovde smo u prilici da, pored knjiga iz Biblioteke Književnih susreta na Kozari, progovorimo i o gradu Prijedoru kao jednom novootkrivenom velikom kulturnom srpskom centru - rekao je Bećković.

On je dodao da je grad učinio i iskorak promovišući dobitnike književne nagrade na Kozari.

- Mnogo je objavljeno knjiga Branka Ćopića i Miće Danojlića, ali smatram da su od svih ove urađene najozbiljnije i najtemeljnije i ako se tako nastavi, da se ti susreti ovekoveče u jednoj biblioteci, imaćemo jednu kolekciju koja prevazilazi i te susrete i taj grad i postaje jedna velika dragocenost našeg izdavaštva - istakao je Bećković.

Na ovoj promociji govorio je i priređivač oba ova izdanja Mladenko Sadžak koji je predstavljajući ideju o uspostavljanju izdavačke djelatnosti Književnih susreta najavio da će biti objavljene ukupno tri edicije kao svojevrsna istorija grada i cijele regije.

- Pored ove edicije "Ovjenčani", gdje će biti objavljene knjige 33 dobitnika nagrade na Kozari, biće tu i edicije "Tragovi", a govoriće o piscima koji su učestvovali na Književnim susretima na Kozari, i "Svjedočenja" koja će biti posvećena nekim književnim i kulturnim događajima koji nisu direktno vezani za ove susrete, ali su značajni u našoj svekolikoj kulturnoj baštini - kazao je Sadžak.

Ovom promocijom čitalačkoj publici, grad Prijedor se našao među 1.000 izdavača, učesnika 63. Sajma knjiga u Beogradu čijim je sloganom "Radost čitanja" ukazano na vrijednost onoga što je napisano.

Najava novih izdanja

Mladenko Sadžak je najavio da su već za sljedeće Književne susrete na Kozari 2019. godine u pripremi knjige četiri akademika, dobitnika nagrada književne Kozare i to Milosava Tešića, Ljubomira Simovića, Ljubivoja Ršumovića i Matije Bećkovića, te knjiga Dragana Kolundžije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana