Приједорска издања драгоцјеност нашег издаваштва

Снежана Тасић
Приједорска издања драгоцјеност нашег издаваштва

Београд - У оквиру 63. Сајма књига у Београду читалачкој публици су представљене и двије нове књиге - "Ћопић" и "Данојлић" из едиције "Овјенчани", издавачки првенац Градске управе Приједор и прве књиге из Библиотеке Књижевних сусрета на Козари.

Као домаћин промоције ових издања, која је одржана на штанду Републике Српске, градоначелник Приједора Миленко Ђаковић је изјавио да је овај град поносан што на ову светковину књиге, каква је од самог почетка београдски Сајам књига, није дошао празних руку и што се на овај начин може представити и престижна манифестација какви су Књижевни сусрети на Козари.

- Изабрана дјела Ћопића и Данојлића наш су допринос обиљежавању четрдесете годишњице смрти Скендера Куленовића и успостављања награде са његовим именом, а "Овјенчани" једна је од три едиције којом ћемо настојати да књижевни сусрети на Козари и добитници награда имају и свој писани траг стваралаштва - казао је Ђаковић окупљеној читалачкој публици на овој промоцији на Сајму књига у Београду.

Академик Матија Бећковић је, као један од добитника награде "Скендер Куленовић" и почасни грађанин Приједора, изјавио да се доскоро није знало да из овог града потичу многи познати српски сликари, скулптори и пјесници, као и многобројне културне манифестације.

- Овде смо у прилици да, поред књига из Библиотеке Књижевних сусрета на Козари, проговоримо и о граду Приједору као једном новооткривеном великом културном српском центру - рекао је Бећковић.

Он је додао да је град учинио и искорак промовишући добитнике књижевне награде на Козари.

- Много је објављено књига Бранка Ћопића и Миће Данојлића, али сматрам да су од свих ове урађене најозбиљније и најтемељније и ако се тако настави, да се ти сусрети овековече у једној библиотеци, имаћемо једну колекцију која превазилази и те сусрете и тај град и постаје једна велика драгоценост нашег издаваштва - истакао је Бећковић.

На овој промоцији говорио је и приређивач оба ова издања Младенко Саџак који је представљајући идеју о успостављању издавачке дјелатности Књижевних сусрета најавио да ће бити објављене укупно три едиције као својеврсна историја града и цијеле регије.

- Поред ове едиције "Овјенчани", гдје ће бити објављене књиге 33 добитника награде на Козари, биће ту и едиције "Трагови", а говориће о писцима који су учествовали на Књижевним сусретима на Козари, и "Свједочења" која ће бити посвећена неким књижевним и културним догађајима који нису директно везани за ове сусрете, али су значајни у нашој свеколикој културној баштини - казао је Саџак.

Овом промоцијом читалачкој публици, град Приједор се нашао међу 1.000 издавача, учесника 63. Сајма књига у Београду чијим је слоганом "Радост читања" указано на вриједност онога што је написано.

Најава нових издања

Младенко Саџак је најавио да су већ за сљедеће Књижевне сусрете на Козари 2019. године у припреми књиге четири академика, добитника награда књижевне Козаре и то Милосава Тешића, Љубомира Симовића, Љубивоја Ршумовића и Матије Бећковића, те књига Драгана Колунџије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана