Pečat varoši sremskokarlovačke za Rakića i Pađena

Srna
Pečat varoši sremskokarlovačke za Rakića i Pađena

Sremski Karlovci - Pjesnici Vladan Rakić i Milan Pađen dobitnici su prestižne nagrade "Pečat varoši sremskokarlovačke", koju tradicionalno dodjeljuje kulturna institucija Brankovo kolo.Rakić je nagradu dobio za knjigu izabranih pjesama "Kapije vremena" u izdanju

"Metafizike i Kulturno-prosvetne zajednice iz Beograda, a Pađenu je nagrada pripala za zbirku poezije "Put bez putokaza" u izdanju Srpskog kulturnog društva "Zora" i Kulturne zajednice Krajine iz Beograda.


Nagrada će im svečano biti uručena 15. marta, na dan rođenja velikog pjesnika srpskog romantizma Branka Radičevića, i to po julijanskom kalendaru.

Ta ceremonija biće upriličena u vrijeme manifestacije "Proljećni Brankovi dani 2018" u najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima.

"Pečat varoši sremskokarlovačke" dodjeljuje se za najbolje pjesničke knjige na srpskom jeziku u 2017. godini.

Jednoglasnu odluku o dodjeli nagrade donio je žiri Brankovog kola, na današnjoj završnoj sjednici. Žiri je radio u sastavu Nenad Grujičić, Krstivoje Ilić i Jelena Aleksić.

U užem izboru za nagradu bile su i zbirke pjesama Bogdana Džuvera, Živorada Nedeljkovića, Dragana Mraovića, Bojane Stojanović Pantović, Radmila V. Radovanovića, Saše Jelenkovića i Gojka Božovića.

U obrazloženju odluke o dodjeli "Pečata" ovogodišnjim laureatima žiri navodi da knjiga izabranih pjesama "Kapije vremena" Vladana Rakića predstavlja "burni kardiogram jezika sa amplitudnim emocijama", dok je zbirka poezije "Put bez putokaza" Milana Pađena "iskustvo prognanog Orfeja u srpskome jeziku".

Među dosadašnjim dobitnicima ove prestižne nagrade su i Miodrag Pavlović, Matija Bećković, Dara Sekulić, Raša Popov, Krstivoje Ilić, Dragan Kolundžija, Ranko Jovović, Ranko Risojević, Stevan Tontić, Manojle Gavrilović i Rajko Petrov Nogo.

Nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke", dodjeljuje se od 1967. godine.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana