Печат Бранковог кола у рукама четворо лауреата

Миланка Митрић
Печат Бранковог кола у рукама четворо лауреата

Сремски Карловци - Награда “Печат вароши сремскокарловачке”, коју додјељује “Бранково коло” за најбоље пјесничке књиге на српском језику објављене у току протекле године, припала је Бошку Сувајџићу и Ивану Лаловићу за књиге изабраних пјесама и Јасни Миленовић и Саши Нишавићу за нове самосталне збирке пјесама.

Чланови жирија Ненад Грујичић, Јелена Алексић и Крстивоје Илић ову одлуку су донијели једногласно.

У образложењу је наведено зашто су награде додијелили поменутим ауторима. Бошко Сувајџић из Драгиња је награђен за  књигу “Направи ваздух”, која на својеврстан начин приказује перспективу његовог досадашњег рада.

- Избор песама показује раскошну лепезу мајсторства на плану слободног и везаног стиха. Овај избор поезије припада, несумњиво, реду посве особених песничких колекција на савременој српској књижевној сцени - објаснио је жири.

Пјесник Иван Лаловић награђен је за збирку “Словенска фигура”, у којој су обједињене пјесме из његових дванаест досадашњих књига.

- Овај песник припада линији српске лирике која у своје вертикале уноси мање или више прикривено боемско расположење света. Наспрам песника са “главом на пању”, Лаловић укључује извесни рацио у васпостављању “уклетог певања” и не допушта да његов стих прелети у патетично метафорисање и тиме уништи сериозну галантност стилско-језичког израза - навео је жири.

Жири је препознао и наградио освјежење пјесничке позорнице у пјесмама из збирке “Плес Лепенског вира” Јасне Миленовић из Новог Сада.

- То су сонети са фуснотама које појашњавају позицију песникиње при одлуци да опева Лепенски вир. Она песничким језиком дешифрује камене белутке са тајанственим знацима непознатог писма и загонетних порука. Суочавајући се са призорима из детињства, она открива трагове предака који су пре три века са Косова и Метохије пристигли у место Белобрешка у данашњој Румунији - нагласио је жири.

Пјесник Саша Нишавић из Бијелог Поља награђен је за збирку пјесама “Заборављени дечак”. Како је наведено, ова књига је жива лирска творевина, са снажним поетским кључем.

 - Под нескривеним утицајем Новице Тадића, овај песник успева да изгради сопствену поетику коју заснива на сажимању језичких решења и открићима везаним за детињство и веру, заумни и актуелни свет. Поједине песме из ове књиге изазивају задивљујућа читалачка пренућа и изненадне слике имагинације и доживљаја - додао је жири.

Награду “Печат вароши сремскокарловачке” 1967. године основао је студентски лист “Индекс” у Новом Саду. Те године проглашено је осам лауреата: Рајко Петров Ного, Бранко Бошњак, Радомир Мићуновић, Петко Војнић-Пурчар, Карољ Јунг, Милорад Миленковић Шум, Звонимир Хусић и Тито Билопавловић.

Уручење признања

Награда “Печат вароши сремскокарловачке” новим лауреатима свечано ће бити уручена 15. марта на “Пролећним Бранковим данима 2019”. године, у најстаријој српској гимназији, у Сремским Карловцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана